ВМС може да получат нов вертолет Panther

1 прочитания

Възможно е за ВМС да бъде купен нов вертолет AS 565MB Panther. Това заяви Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, по време на провела се днес, 12 юни 2017 г., пресконференция на партия ГЕРБ.

„Естествено, че трябва да се възстанови. Ние имаме оперативни разчети и тези оперативни разчети са направени на база на необходимостите. Така че след като е преценено, че трябва да имаме три Panther, те трябва да са три”, отговори Попов на въпрос, дали за ВМС трябва да се купи нов вертолет.

Бившият началник на отбраната не пропусна да изкаже съболезнования за загиналия в петък военноморски летец и да каже, че най-важната е загубата на човешки живот.

„Друг е въпросът, че наистина това (покупката на нов вертолет – бел. ред.) трябва да стане в общия процес на модернизация на българската армия и на въоръжените сили. С много разговори с министерство на финансите, с други институции, с много добри разговори и много добра координация”, уточни бившият командир на ВВС.

Когато през 2005 г. бе договорена сделката с Eurocopter (днес Airbus Helicopters) се планираше доставката на шест броя AS 565MB за ВМС. Тогава единичната цена на вертолет от този тип бе около €20 млн. В последствие първия кабинет на премиера Борисов ревизира договора и намали поръчката на три машини, които бяха получени през 2011 г.

Airbus Helicopters продължава да предлага модела AS 565MB, макар и в леко подобрена форма, но до нова сделка с компанията може да не се стигне, поради сериозните неразрешени въпроси между компанията и българското правителство, свързани с неустойки по сделката и неизпълнени офсетни ангажименти. В момента се чака започването на арбитражно дело за разрешаване на спора.

Свързани теми

Предишна публикация
Провежда се летателната тренировка „Balkan Spartan – 2017”
Следваща публикация
Генерал Стефан Петров: Пилотите ни летят опасно малко
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню