Стана ясно какво включва мегаоръжейната сделка между САЩ и Саудитска арабия

2 прочитания

Преди три седмици американският президент Доналд Тръмп обяви, че между САЩ и Саудитска арабия се сключват серия оръжейни сделки на обща стойност $110 млрд. Точното им съдържание за момента не бе известно, но Defense News хвърля светлина по въпроса.

Defense News цитира документи, които показват какво се включва серията от сделки между САЩ и Саудитска арабия. Както се и подозираше, голяма част от тях са още на много ранно ниво на преговори и са по-скоро по-скоро пожелателни.

От споменатата сума твърдите сделки са на стойност от около $14 млрд., а останалите подлежат на бъдещи преговори и одобрение от страна на Конгреса на САЩ. Въпреки това, списъкът има изключително интересни бъдещи сделки.

Саудитска арабия иска седем батареи от противоракетната система THAAD на обща стойност от $13,5 млрд. и 104 000 броя управляеми боеприпаси „въздух-земя” от пет типа – GBU 31v3, GBU-10, GBU-12, GBU-31v1 и GBU-38.

$6,65 млрд. ще бъдат вложени в модернизация на ЗРК Patriot на въоръжение в кралството.

Интересно е че се предвижда продажбата на „леки самолети за непосредствена авиационна поддръжка” за $2 млрд. Възможно е това да е свързано с потенциалната покупка на леки бойни самолети от ВВС на САЩ.

$2 млрд. ще се отделят за четири самолета за наблюдение и разузнаване, вероятно от същия тип, като новата американска система JSTARS.

За $5,8 млрд. ще бъдат купени три KC-130J и 20 броя C-130J, както и логистика за тях. Други $6,25 млрд. ще се вложат в поддръжката на саудитския флот от изтребители F-15 за осем години.

В документите се споменава за два разузнавателни и два комуникационни сателита на обща стойност $4,8 млрд.

Освен сглобяването на 150 броя вертолети S-70i се предвижда и директната покупка на 14 морски машини MH-60R Seahawk за $2 млрд. и други 30 UH-60 в спасителен вариант за $1,8 млрд.
Предвижда се покупката и модернизацията и на редица системи на въоръжение във ВМС и сухопътните войски на кралството.

Свързани теми

Предишна публикация
РСК „МиГ” работи с ОАЕ по изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Белгия спря полетите със своите C-130H
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню