РСК „МиГ” работи с ОАЕ по изтребител от следващо поколение

8 прочитания

Генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко потвърди, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емираства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Това се казва в интервю на Тарасенко за руското бизнес издание „Коммерсантъ”.

„На изложението IDEX-2017 в Абу Даби бе подписан договор с ОАЕ за концептуална работа по създаването на лек многоцелев изтребител от пето поколение. Има принципно решение за работа по проекта. В момента уточняваме сроковете за реализацията на този проект”, разяснява Тарасенко.

Новината бе обявена още през февруари от Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия. За сега е известно много малко за този проект, в който ще участва и компанията Сухой и РСК „МиГ”. Вероятно конструкцията ще е еднодвигателна.

От началото на годината все по-често се говореше за евентуален лек изтребител от следващо поколение, който ще се разработва в Русия под името ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). Дори вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви през февруари, че РСК „МиГ” ще създаде такъв изтребител, но все още няма яснота дали договорът с ОАЕ е само за създаване на проект или за реалното построяване и тестване на такъв лек боен самолет.

В същото интервю Тарасенко обяви, че компанията му работи в инициативен порядък (тоест, без държавна поръчка) върху създаването на нов тежък прехващач, който да замени МиГ-31. Проектът е известен като МиГ-41 и се знае, че по него се работи от няколко години.

Свързани теми

Предишна публикация
Gripen E извърши първи полет
Следваща публикация
Стана ясно какво включва мегаоръжейната сделка между САЩ и Саудитска арабия
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню