САЩ свалиха сирийски Су-22

1 прочитания

ВМС на САЩ свалиха сирийски изтребител-бомбардировач Су-22. Според твърдението на американската страна бойният самолет е атакувал приятелски на САЩ сили в района на град Табка. Инцидентът е станал днес, 18 юни 2017 г., следобед.

Според съобщението на Пентагона, около 16,30 часа местно време сили приятелски на режима на Башар Асад са атакували т.нар. части „Сирийски демократични сили” в населеното място Ядин, южно от Табка и са ги изтласкали оттам.

Бойни самолети на САЩ са се появили в района и са извършили демонстрация на сила, без да използват реално въоръжение. Това е спряло настъплението на приятелските сили на Асад.

САЩ са се свързали с Русия по установения ред за деескалиране на инциденти в Сирия с цел разрешаване на проблема и избягване на нови сблъсъци на силите подкрепяни от двете страни.В

18,43 часа местно време в района се е появил сирийски Су-22, който е нанесъл бомбов удар по „Сирийските демократични сили”. Машината веднага е била свалена от изтребител F/A-18E Super Hornet от състава на ВМС на САЩ.

В съобщението на Пентагона се казва, че това е станало в рамките на установения протокол за защита на наземните приятелски сили на САЩ, които се сражават срещу Ислямска държава.

Сирийското правителство отрича самолетът им да е нанасял удари в района по други цели освен такива на Ислямска държава. Според съобщение на държавната информационна агенция SANA пилотът на изтребителя-бомбардировач е загинал.

Това е първата въздушна победа за Super Hornet от постъпването му на въоръжение в САЩ през 1999 г.

Свързани теми

Предишна публикация
477 заявки в първия ден на Бурже
Следваща публикация
Leonardo показа бойна версия на M-346
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню