Нова доза престрелки около изтребителната авиация

7 прочитания

И днес, 4 юли 2017 г., на политическата сцена се водеха умерени престрелки по въпросите на изтребителната авиация. Днес президентът Радев даде показания в Софийския градски съд по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

„Има моя докладна записва след посещение в Полша в началото на 2014 г. Тази визита имаше съвсем друга цел и тя бе да изследваме възможностите за модернизация на МиГ-29 в тази страна. В тази докладна ясно съм казал, че Полша има потенциал да поддържа и нашите самолети, но това трябва да се провери и ако има възможност за диверсефикация – да я използваме. Винаги съм твърдял три основни неща в много документи към министър Ненчев – първо, незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така че да не останем на земята; второ, в средносрочен план търсене на възможност за диверсификация на доставката на стоки и услуги по МиГ-29 чрез Полша и трето, в стратегически план доставка на нов изтребител”, разясни президентът Радев.

По неговите думи Ненчев е скъсал преките отношения с РСК МиГ, а по второто направление само е издействал един договор за ремонт на три двигателя.

„Големият договор за интегрирана логистична поддръжка, за който го предупреждавах че ще бъде много дълъг и труден, даже може би невъзможен, но министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Този договор го няма и в момента и никога няма да го има. Той катастрофира с Полша, отряза доставките от Русия и авиацията изпадна в абсолютен колапс и авиацията бе приземена”, каза още бившият командир на ВВС.

Радев разясни, че всички МиГ-29 в момента летят с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав и това противоречало на всички норми.

Президентът не пропусна да стреля и по посока шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов:

„Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители. Той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е че той говори на автопилот и някой друг му задава курса”

Бившият военен министър Николай Ненчев се защити след изслушването на Радев, което продължи над три часа.

„Внимателно слушах показанията му вътре в залата и той изцяло подкрепи тезата, че съм невинен”, обяви Ненчев.

Той цитира анализи, че има намаляване на произшествията на пролетян летателен час.

Свързани теми

Предишна публикация
Аню Ангелов: Щом може да си позволим нов изтребител, естествено е да го изберем
Следваща публикация
Президент и премиер потърсиха помирение
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню