Президент и премиер потърсиха помирение

3 прочитания

Бързо ескалиралият конфликт около покупката на нов боен самолет за ВВС между президента Румен Радев и ГЕРБ миналата седмица принуди премиера и лидер на партията Бойко Борисов лично да търси помирение с държавния глава.

Днес, 3 юни 2017 г., премиерът Борисов внезапно посети президента на „Дондуков“ 2 по своя инициатива, където двамата проведоха разговор при закрити врата. Срещата не беше обявена предварително.

От информацията, разпространена от президентския прессекретариат, става ясно, че целта на срещата е била демонстрация на разбирателство.

„Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, които разговаряха днес“, пише в прессъобщението.

Знаковата среща се случва дни след като парламентът създаде анкетна комисия, която да проучи изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет за ВВС. Инициативата дойде от заместник-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, според когото имало смущаващи факти около избирането на Gripen, включително дисквалификацията на F-16 и дори намекна за евентуална корупция.

Това разгневи президентът Радев, който задочно запита премиера дали споделя казаното от партийния си заместник. А вицепрезидентът Илияна Йотова се усъмни, че анкетната комисия може да се използва за политически цели.

Тази конфронтация вероятно е причината превъоръжаването на армията да бъде сред основните теми, по които Борисов е разговарял с Радев.

„Бяха обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор „Сигурност“, реформите в правосъдието, проектите за модернизация на въоръжените сили и позициите на България в международен план“, съобщават от президентството.

И наблягат, че президентът и премиерът нямат различия по най-важните теми, по които вече е постигнат консенсус:

„Беше подчертано значението на взетите решения на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май 2017 г. за подобряване на мотивацията на служещите в сектор „Сигурност“ и за ускоряване реализацията на проектите за модернизация на въоръжените сили“.

Свързани теми

Предишна публикация
Нова доза престрелки около изтребителната авиация
Следваща публикация
Димитър Стоянов: От какво трябва да се чисти името на президента Радев?
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню