Dassault вижда френско-германско-британска кооперация за бъдещия европейски боен самолет

2 прочитания

Съюзът между Франция и Германия за създаване на нов боен самолет не застрашава френско-британските инициативи за създаване на боен БЛА. Това смята изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие, цитиран от Flightglobal.

Според Трапие, в крайна сметка трите държави могат да обединят силите си в създаване на заместници на Eurofighter и Rafale, въпреки опасенията, че излизането на Великобритания може да я изолира от съвместните европейски отбранителни проекти.

„Все още сме обвързани с проекта за боен БЛА с BAE Systems. Този проект и проекта за новия изтребител се движат по различни пътища, но е възможно в някакъв момент да се обединят”, заявява Трапие.

На 13 юли френския президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че техните страни ще обединят усилия в създаване на нов боен самолет за двете страни, като част от задълбочаване на кооперирането на двете страни във военната област.

Франция и Великобритания сключиха споразумение за съвместно създаване на нискозабележим боен безпилотен летателен апарат. Демонстраторът в рамките на тази програма трябва да бъде поръчан тази година.

Dassault работят и по още две програми за създаване на БЛА. Едната е в сътрудничество с Leonardo и Airbus Defence & Space за създаване на БЛА от клас MALE, който да разбие дуопола на САЩ и Израел в областта. Френската компания участва и в друг общоевропейски проект тестове в областта на нискозабележимите бойни БЛА – Neuron, който ще започне нова фаза от изпитанията си по-късно през годината.

Трапие съобщава още, че компанията му ще достави девет броя Rafale през тази година – един за френските въоръжени сили (номер 149 от поръчаните 180) и останалите осем са за Египет, като страната е получила вече три от тях.

Dassault проучва още и възможностите за по-дълбоко индустриално сътрудничество с Индия в случай, че страната реши да поръча повече от вече заявените 36 броя Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим
Следваща публикация
САЩ търсят допълнителни MD 530F за своите съюзници
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню