Dassault вижда френско-германско-британска кооперация за бъдещия европейски боен самолет

2 прочитания

Съюзът между Франция и Германия за създаване на нов боен самолет не застрашава френско-британските инициативи за създаване на боен БЛА. Това смята изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие, цитиран от Flightglobal.

Според Трапие, в крайна сметка трите държави могат да обединят силите си в създаване на заместници на Eurofighter и Rafale, въпреки опасенията, че излизането на Великобритания може да я изолира от съвместните европейски отбранителни проекти.

„Все още сме обвързани с проекта за боен БЛА с BAE Systems. Този проект и проекта за новия изтребител се движат по различни пътища, но е възможно в някакъв момент да се обединят”, заявява Трапие.

На 13 юли френския президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел обявиха, че техните страни ще обединят усилия в създаване на нов боен самолет за двете страни, като част от задълбочаване на кооперирането на двете страни във военната област.

Франция и Великобритания сключиха споразумение за съвместно създаване на нискозабележим боен безпилотен летателен апарат. Демонстраторът в рамките на тази програма трябва да бъде поръчан тази година.

Dassault работят и по още две програми за създаване на БЛА. Едната е в сътрудничество с Leonardo и Airbus Defence & Space за създаване на БЛА от клас MALE, който да разбие дуопола на САЩ и Израел в областта. Френската компания участва и в друг общоевропейски проект тестове в областта на нискозабележимите бойни БЛА – Neuron, който ще започне нова фаза от изпитанията си по-късно през годината.

Трапие съобщава още, че компанията му ще достави девет броя Rafale през тази година – един за френските въоръжени сили (номер 149 от поръчаните 180) и останалите осем са за Египет, като страната е получила вече три от тях.

Dassault проучва още и възможностите за по-дълбоко индустриално сътрудничество с Индия в случай, че страната реши да поръча повече от вече заявените 36 броя Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ търсят допълнителни MD 530F за своите съюзници
Следваща публикация
Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню