Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

32 прочитания

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Испанското разследване на инцидента е показало, че част от софтуера, който контролира работата на двигателите е бил изтрит неволно на земята, като екипажът е нямал никакъв начин да разбере, че има някакъв проблем, докато двигателите са започнали да спират в полет.

В доклада на разследването се казва и че още през октомври 2014 г. Airbus и EASA са били предупредени, че при инсталиране на нови софтуерни пакети в бордните компютри могат да възникнат грешки, които да доведат до изтриване на част от програмния код, който контролира работата на четирите мотора.

Производителят на двигателите е консорциума Europrop International (EPI), в който влиза Rolls-Royce, MTU и Safran.

Разследването е показало, че е имало спорове между Airbus и EPI за това, кой трябва да инсталира софтуера за двигателите. В крайна сметка това е правено от Airbus, въпреки, че от EPI са заявили, че това трябва да е тяхна отговорност.

През октомври 2014 г. EPI са информирали Airbus, че софтуера на A400M е много уязвим към човешки грешки по време на инсталацията на ъпдейти за него. В доклада от разследването се посочва, че Airbus не са реагирали адекватно на тези предупреждения.

Конкретните причини за инцидента от май 2015 г. са свързани с проблем при инсталацията на нов софтуер, при който е била изтрит част от кода на три от четирите двигателя. За това никой не е разбрал.

В полет бордният компютър не е знаел какво да прави с тези три двигателя и веднага след излитане им е дал команда за максимална газ, което е вкарало самолета в неконтрулируем набор на височина. Екипажът е опитал да намали мощността им, но бордният компютър ги е вкарал директно в режим „малка газ”, като адекватни на командите е реагирал само един от двигателите TP400.

Секунди след това самолетът се е сринал и е катастрофирал в поле недалеч от летището в Севиля. При инцидента загиват четирима от намиращите се на борда шестима човека.

В доклада се подчертава, че е имало проблеми и в действията на екипажа, като е установено, че той не е имал адекватно обучение за действия в подобен сценарии.

Проблемът с управлението на двигателите при инцидента бе известен, но до сега не бяха ясни точните причини за това.

Свързани теми

Следваща публикация
Dassault вижда френско-германско-британска кооперация за бъдещия европейски боен самолет
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов случай на откраднат самолет в САЩ

Нов случай на откраднат самолет в САЩ завърши с катастрофа с един загинал. Новият инцидент е от 13 август 2018 г. и е свързан с кражба на малък бизнесджет и разбиването му в предградие в близост до Солт Лейк Сити.

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

Мега поръчка за Airbus

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

A350-1000 получи типов сертификат

Airbus получи от европейската агенция за авиационна безопасност EASA типов сертификат за летателна годност за своя широкофюзелажен двудвигателен лайнер A350-1000. Това стана днес, 21 ноември 2017 г.

Меню