Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

31 прочитания

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

Испанското разследване на инцидента е показало, че част от софтуера, който контролира работата на двигателите е бил изтрит неволно на земята, като екипажът е нямал никакъв начин да разбере, че има някакъв проблем, докато двигателите са започнали да спират в полет.

В доклада на разследването се казва и че още през октомври 2014 г. Airbus и EASA са били предупредени, че при инсталиране на нови софтуерни пакети в бордните компютри могат да възникнат грешки, които да доведат до изтриване на част от програмния код, който контролира работата на четирите мотора.

Производителят на двигателите е консорциума Europrop International (EPI), в който влиза Rolls-Royce, MTU и Safran.

Разследването е показало, че е имало спорове между Airbus и EPI за това, кой трябва да инсталира софтуера за двигателите. В крайна сметка това е правено от Airbus, въпреки, че от EPI са заявили, че това трябва да е тяхна отговорност.

През октомври 2014 г. EPI са информирали Airbus, че софтуера на A400M е много уязвим към човешки грешки по време на инсталацията на ъпдейти за него. В доклада от разследването се посочва, че Airbus не са реагирали адекватно на тези предупреждения.

Конкретните причини за инцидента от май 2015 г. са свързани с проблем при инсталацията на нов софтуер, при който е била изтрит част от кода на три от четирите двигателя. За това никой не е разбрал.

В полет бордният компютър не е знаел какво да прави с тези три двигателя и веднага след излитане им е дал команда за максимална газ, което е вкарало самолета в неконтрулируем набор на височина. Екипажът е опитал да намали мощността им, но бордният компютър ги е вкарал директно в режим „малка газ”, като адекватни на командите е реагирал само един от двигателите TP400.

Секунди след това самолетът се е сринал и е катастрофирал в поле недалеч от летището в Севиля. При инцидента загиват четирима от намиращите се на борда шестима човека.

В доклада се подчертава, че е имало проблеми и в действията на екипажа, като е установено, че той не е имал адекватно обучение за действия в подобен сценарии.

Проблемът с управлението на двигателите при инцидента бе известен, но до сега не бяха ясни точните причини за това.

Свързани теми

Следваща публикация
Dassault вижда френско-германско-британска кооперация за бъдещия европейски боен самолет
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Boeing 737 катастрофира в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Меню