САЩ търсят допълнителни MD 530F за своите съюзници

1 прочитания

Пентагона търси да закупи до 120 допълнителни разузнавателно-ударни вертолети MD Helicopters Inc (MDHI) MD 530F Cayuse Warrior, които в последствие да бъдат предадени на съюзни държави. Това съобщава IHS Jane’s.

Покупката се мениджира от програмния офис на американската армия за покупка на нестандартни (за САЩ) вертолети. Според заложеното в програмата покупката ще е между шест и 120 машини, които ще бъдат препродавани по системата за експортни сделки FMS в рамките на пет години.

Вертолетите ще са в две конфигурации – базовата Mission Equipment Package (MEP) и подобрената Enhanced-MEP (E-MEP).

Вертолетите в конфигурацията MEP ще са въоръжени с картечен контейнер FN Herstal Heavy Machine Gun Pod (HMP), съдържащ една 12,7-mm картечница M3, имаща темп на стрелба от 1100 изстрела в минута и боекомплект от 400 патрона. Конфигурацията E-MEP включва и 70-mm НУРС.

Вертолетите и с двете конфигурации ще имат оптико-електронна инфрачервена система за обзор, базов комплект резервни части и включена в цената обучение и транспорт.

Пентагона и MDHI са отказали на IHS Jane’s допълнителна информация по темата. До момента MD 530F е на въоръжение в Афганистан и Саудитска арабия, като машината е поръчана и от Кения. Вероятно САЩ, на база опита от експлоатацията на машината до момента, ще продават MD 530F на други подобни оператори.

Свързани теми

Предишна публикация
Dassault вижда френско-германско-британска кооперация за бъдещия европейски боен самолет
Следваща публикация
Германски Tiger катастрофира в Мали
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню