Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

32 прочитания

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.
Публикуваме цялото интервю с минимални редакторски намеси.

– Госпожо Стоянова, българският парламент прие доклад на временната комисия за проверка на процедурата за избор на нов изтребител. Решението е цялата процедура да стартира отначало. Първият въпрос по този повод е ще участва ли отново шведската Saab в подаването на оферти?

– Преди да вземе това решение Saab ще провери какви са изискванията в следващите етапи на процедурата. Уверени сме, че шведската оферта за чисто нови изтребители Gripen напълно отговаря на изискванията на българската държава. Много е важно процесът да продължи да бъде прозрачен и в съответствие с международното законодателство.

– Вторият въпрос, който веднага трябва да поставим след дебата, е свързан с ироничното изявление, че като шеф на ВВС Румен Радев е получил потупване по рамото, а не 5 милиона… Как ще коментирате намеците и обвиненията в лобизъм към Румен Радев?

– Като абсолютно неверни. Saab има много стриктна политика по отношения на сключването на сделки и в бизнес отношенията си. Нашият бизнес се развива в условия на ожесточена конкуренция и винаги трябва да се отличава с високо качество и коректност. Всичко, което е встрани от нашите високи стандарти, е напълно абсолютно неприемливо. Във военната индустрия сключването на една сделка може да отнеме 10, 20 или дори 30 години. Ето защо е важно всеки договор да бъде подплатен от солидна основа. Това е жизненоважно при установяването на дълготрайни отношения между нашата компания и държавите, които купуват военна техника от нас. Убедени сме, че здравата бизнес етика е задължителна за нашия бизнес.

– Вие имали ли сте срещи с Румен Радев?

– Срещала съм се с Румен Радев само в качеството му на командир на ВВС в рамките на официални срещи и в рамките на събития от публичен характер.

– Имате ли информация как шведското правителство приема българския дебат, в която бяха намесени обвиненията за комисионни, корупция? В крайна сметка те биха могли да се тълкуват като обвинение за корупция на самото шведско правителство.

– Не мога да правя коментари от името на шведското правителство. Тези обвинения не са верни. Както подчертах, Saab има много стриктна политика по отношения на сключването на сделки и бизнес отношенията си и всичко встрани от нашите високи стандарти е напълно абсолютно неприемливо.

– Военният министър заяви, че „бързата сделка комисионни поражда“ Бърза ли беше незавършилата в крайна сметка сделка между България и Швеция?

– Не, не е била. Saab присъства в България от 2004 година и то по един изключително прозрачен и професионален начин. Със сигурност мога да кажа, че всички стъпки от процеса досега бяха изпълнени в рамките на зададените срокове.

– По информация, с която разполагаме, Швеция и Saab са били готови да изпълнят и условието за 10-годишно разсрочено плащане, поставено публично от премиера. Така ли е? Кога бяхте готови да доставите изтребители за ВВС, която отдавна изпитва трудности с покриването на нормата на летателните часове, с еърполисинга?

– Подробностите за схемите на изплащане са конфиденциална информация и не мога да ги споделя пред Вас. Все пак ще кажа, че Saab е изпълнил всички изисквания на българското правителство. Ние сме известни с това, че можем да предоставим гъвкави финансови решения, включително лизингови договори, каквито са сключени в Чехия и Унгария.

– В официална позиция преди време от Saab заявихте, че са направени „много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично“. Кои имате предвид?

– Те са няколко, като едно от тях е това за оперативната съвместимост на Gripen с НАТО. Веднага ще Ви дам пример за нея – страни членки на НАТО, които са си купили Gripen и които участват в натовски операции с тях.

– Служебното правителство бе обвинено, че бързо е взело решението. Имаше ли някакви срокове, които трябваше да се спазват?

– Като представител на Saab не мога да коментирам действия на българското служебно правителство. Сроковете на процедурата са заложени в инвестиционния проект, одобрен от парламента. Процесът по избор на нов боен самолет за българските ВВС до момента е много професионален и прозрачен.

– Изтребителите Gripen са с ниска цена за един летателен час. Обяснете какво означава това и какво още включват офертите на Saab, когато предлагат новите изтребители?

– Цената на летателен час е много важен критерий при оценката на разходите на даден изтребител. Според доклад на независимата консултантска компания IHS Jane’s defence, цената на летателен час с Gripen e $4700, което е най-ниското ниво в сравнение с нашите конкуренти.

– Защо специално за България трябваше да се поднови производството на Gripen C/D?

– Това не е вярно. Saab никога не е спирала да произвежда версията C/D, към която напоследък има нарастващ интерес от страни в Европа и по целия свят.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България
Следваща публикация
Антон Тодоров: Gripen е една играчка
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Меню