Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

35 прочитания

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.
Публикуваме цялото интервю с минимални редакторски намеси.

– Госпожо Стоянова, българският парламент прие доклад на временната комисия за проверка на процедурата за избор на нов изтребител. Решението е цялата процедура да стартира отначало. Първият въпрос по този повод е ще участва ли отново шведската Saab в подаването на оферти?

– Преди да вземе това решение Saab ще провери какви са изискванията в следващите етапи на процедурата. Уверени сме, че шведската оферта за чисто нови изтребители Gripen напълно отговаря на изискванията на българската държава. Много е важно процесът да продължи да бъде прозрачен и в съответствие с международното законодателство.

– Вторият въпрос, който веднага трябва да поставим след дебата, е свързан с ироничното изявление, че като шеф на ВВС Румен Радев е получил потупване по рамото, а не 5 милиона… Как ще коментирате намеците и обвиненията в лобизъм към Румен Радев?

– Като абсолютно неверни. Saab има много стриктна политика по отношения на сключването на сделки и в бизнес отношенията си. Нашият бизнес се развива в условия на ожесточена конкуренция и винаги трябва да се отличава с високо качество и коректност. Всичко, което е встрани от нашите високи стандарти, е напълно абсолютно неприемливо. Във военната индустрия сключването на една сделка може да отнеме 10, 20 или дори 30 години. Ето защо е важно всеки договор да бъде подплатен от солидна основа. Това е жизненоважно при установяването на дълготрайни отношения между нашата компания и държавите, които купуват военна техника от нас. Убедени сме, че здравата бизнес етика е задължителна за нашия бизнес.

– Вие имали ли сте срещи с Румен Радев?

– Срещала съм се с Румен Радев само в качеството му на командир на ВВС в рамките на официални срещи и в рамките на събития от публичен характер.

– Имате ли информация как шведското правителство приема българския дебат, в която бяха намесени обвиненията за комисионни, корупция? В крайна сметка те биха могли да се тълкуват като обвинение за корупция на самото шведско правителство.

– Не мога да правя коментари от името на шведското правителство. Тези обвинения не са верни. Както подчертах, Saab има много стриктна политика по отношения на сключването на сделки и бизнес отношенията си и всичко встрани от нашите високи стандарти е напълно абсолютно неприемливо.

– Военният министър заяви, че „бързата сделка комисионни поражда“ Бърза ли беше незавършилата в крайна сметка сделка между България и Швеция?

– Не, не е била. Saab присъства в България от 2004 година и то по един изключително прозрачен и професионален начин. Със сигурност мога да кажа, че всички стъпки от процеса досега бяха изпълнени в рамките на зададените срокове.

– По информация, с която разполагаме, Швеция и Saab са били готови да изпълнят и условието за 10-годишно разсрочено плащане, поставено публично от премиера. Така ли е? Кога бяхте готови да доставите изтребители за ВВС, която отдавна изпитва трудности с покриването на нормата на летателните часове, с еърполисинга?

– Подробностите за схемите на изплащане са конфиденциална информация и не мога да ги споделя пред Вас. Все пак ще кажа, че Saab е изпълнил всички изисквания на българското правителство. Ние сме известни с това, че можем да предоставим гъвкави финансови решения, включително лизингови договори, каквито са сключени в Чехия и Унгария.

– В официална позиция преди време от Saab заявихте, че са направени „много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично“. Кои имате предвид?

– Те са няколко, като едно от тях е това за оперативната съвместимост на Gripen с НАТО. Веднага ще Ви дам пример за нея – страни членки на НАТО, които са си купили Gripen и които участват в натовски операции с тях.

– Служебното правителство бе обвинено, че бързо е взело решението. Имаше ли някакви срокове, които трябваше да се спазват?

– Като представител на Saab не мога да коментирам действия на българското служебно правителство. Сроковете на процедурата са заложени в инвестиционния проект, одобрен от парламента. Процесът по избор на нов боен самолет за българските ВВС до момента е много професионален и прозрачен.

– Изтребителите Gripen са с ниска цена за един летателен час. Обяснете какво означава това и какво още включват офертите на Saab, когато предлагат новите изтребители?

– Цената на летателен час е много важен критерий при оценката на разходите на даден изтребител. Според доклад на независимата консултантска компания IHS Jane’s defence, цената на летателен час с Gripen e $4700, което е най-ниското ниво в сравнение с нашите конкуренти.

– Защо специално за България трябваше да се поднови производството на Gripen C/D?

– Това не е вярно. Saab никога не е спирала да произвежда версията C/D, към която напоследък има нарастващ интерес от страни в Европа и по целия свят.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България
Следваща публикация
Антон Тодоров: Gripen е една играчка
35 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция получи своя първи Rafale

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската…

Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

Меню