Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

142 прочитания

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

Швеция бе една от трите страни, които вчера даде оферта по българския проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС и е първата, която реши да хвърли светлина по своята оферта, разбира се в рамките на възможното, предвид ограниченията около класифицирания характер на процедурата, които българската страна налага.

Пресконференцията, която бе организирана от шведската Агенция за отбранително имущество FMV, бе открита от посланика на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм, която не пропусна да отбележи, че офертата, която нейното правителство предлага е изключително добра. Посланикът подчерта, че България и Швеция са близки съюзници, в рамките на Европейският съюз, че шведските компании у нас дават работа на около 9000 души, а стокообменът между двете страни нараства непрекъснато и е достигнал над €300 млн. през миналата година. Тя също така акцентира, че Швеция заема челните места в в областта на дигиталните иновации, конкурентност на икономиката и други подобни, които ще намерят отражение в шведската оферта. Беше подчертано и че Швеция иска да води преговори с България, като равни.

Какво се включва в офертата на Швеция

Какво представлява офертата на шведското правителство бе представено в общи линии от Йоаким Валин, директор Международни отношения в FMV. Той побърза да подчертае, че в случая с България се касае за оферта на шведското правителство, която е абсолютно подкрепена от кралството. В рамките на тази оферта ни се предлагат осем новопроизведени многоцелеви изтребители Gripen C/D, които са напълно съвместими с изискванията на НАТО. Шведската оферта отговаряла на абсолютно всички изисквания, които са заложени от България в запитването за даване на оферти (RFP).

Валин обясни, че шведската оферта не включва само самите изтребители, а и пакет от оборудване, пълна логистика за първите три години, инсталации и способности, които да дадат на България възможност спокойно да оперира със своите изтребители Gripen. Представителят на FMV също така подчерта, че шведската ценова оферта е под българския бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС (или 1,8 млрд. с ДДС). Други детайли за точната финансова рамка, обаче не бяха дадени.

Това, че шведската оферта се вмества в българските финансови рамки не е изненадващо. В процедурата от 2017 г. също шведското предложение бе под българския бюджет.

Валин акцентира сериозно върху много кратките срокове, в които може да се реализира доставката на изтребителите Gripen и да започне тяхната нормална експлоатация в рамките на българските ВВС. 12 месеца след подписване на договора, в авиобаза Граф Игнатиево ще се изградят два хангара, в които ще се извършва поддръжката на изтребителите Gripen, както и ще бъде развърната цялата необходима инфраструктура за бъдещата експлоатация на типа. Шведската страна е горда, че предлага в рамките на бюджета модернизация на инфраструктурата, като се намекна, че такива неща е възможно да не бъдат предложени от конкурентите. По същото време ще започне и обучението на пилотския и техническия състав, който ще използва българските Gripen.

На 21-вия месец от подписването на сделката, в авиобаза Граф Игнатиево ще бъдат доставени първите четири изтребителя Gripen. Три месеца по-късно, или точно две години от подписването на сделката, наличните Gripen, както и техните екипажи, ще са готови за поемането на бойното дежурство по мисията „ер полисинг“. Останалите четири броя Gripen ще бъдат получени в България на 30-тия месец от разписването на договора или ако предположим, че има споразумение в средата на 2019 г., то Швеция може да достави всички осем самолета в края на 2021 г.

Паралелно с това България ще бъде включена в т.нар. „Gripen user group”, в която влизат всички оператори на типа, още преди да бъде получен първия самолет, а разчета показан от FMV предвижда първото участие на българските Gripen в съвместните учения „Lion Effort“, в които участват всички оператори на типа от света, може да стане след третата година от доставката на изтребителите. Освен това, по избор на България, страната ни може да се включи в програмата за „pooling and sharing“ (съвместно използване на ресурси при експлоатацията на един и същ тип), която съществува между Чехия и Унгария.

„Гордеем се с офертата ни, която абсолютно отговаря на всички български изисквания и сме амбицирани от предстоящите преговори“, заяви в заключение Йоаким Валин.

Подобрен Gripen C/D

Йонас Йелм, страши вицепрезидент и директор бизнес направление „Аеронавтика“ в Saab, представи самолетът, който компанията му ще продаде на страната ни, ако се спрем на офертата на Швеция. Това ще са новопроизведени изтребители Gripen C/D от последния стандарт MS20 и с новия радар PS-05/A Mk. 4.

Йелм подчерта, че компанията му развива от десетилетия Gripen и продължава да го развива, като посочи последния негов стандарт MS20, който вече е на въоръжение в Швеция и Чехия, като има вече договор за интеграция и на унгарските машини. Този стандарт е свързан с множество подобрения, най-вече от софтуерно естество, като най-сериозната модернизация е свързана с интеграцията на ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor. В момента тя е на въоръжение на Gripen, като шведският самолет бе първият, който я получи още през юли 2016 г.

Основният акцент на вицепрезидентът на Saab бе свързан от комбинацията на новия радар PS-05/A Mk. 4 с ракетата за далечен въздушен бой Meteor.

„Бих казал, че благодарение на новия ни радар, ние даваме по-високи характеристики от някои модели радари с активна фазирана антенна решетка (AESA). Разбира се, тези радари са бъдещето, но Mk. 4 наистина избутва границите на възможното „, заявява Йелм.

PS-05/A Mk. 4 е развитие на PS-05/A Mk. 3, който в момента е стандартен за всички налични Gripen C/D. Радарът е импулсно-доплеров, но получава практически нова изчислителна част, използвайки старата антена. Това осигурява скок в характеристиките на радара, особено по отношение на далечина на откриване, откриване на нискозабележими цели и работа в условия на смущения. От показаната презентация на Saab се вижда, че радарът дава 150% по-голяма далечина на откриване на една и съща цел в сравнение със стария Mk. 3. От същата презентация се вижда, че ако със Mk. 3 цел с ефективна отразяваща повърхност от 4 m2 (приблизително отговаряща на съвременен изтребител) се открива на дадена дистанция, то при Mk. 4 на същата дистанция ще се открива цел с ефективна отразяваща повърхност от 0,1 m2 (отговаряща на ракета „въздух-въздух“).

Mk. 4 е оптимизиран основно за да може да се изстиска всичко от възможностите на новата ракета Meteor. Тя има правопоточен реактивен двигател, което и дава възможност да запазва енергията си в целия етап на полета (за разлика от стандартните ракети, които се задвижват от работещ няколко секунди ракетен двигател, а това води до падане на скоростта и енергията, особено на по-големи дистанции).

PS-05/A Mk. 4 е разработен с финансиране на Saab и има за цел да държи Gripen C/D актуален още дълги години. Радарът е изпитан и готов за интеграция, както на съществуващи Gripen, така и на новопроизведени. При следващото развитие радарът може да получи нова AESA антена, тъй като електрониката му е с провизия за такова подобрение.

Комбинацията от PS-05/A Mk. 4 и MBDA Meteor би дала на българските ВВС огромни възможности при евентуален въздушен бой срещу противници, които са въоръжени със сегашното поколение ракети „въздух-въздух“ от типа на AIM-120 и Р-77. Според производителя MBDA, при дуелна ситуация срещу противник въоръжен с ракети от сегашното поколение, изтребител снабден с Meteor има осем пъти по-голям шанс да реализира успешно попадение. Това е в резултат на правопоточния двигател, високата скорост на ракетата и двупосочния дейта линк, който и позволява не само да получава насочване от изстреляния изтребител, но и да връща информация за нейното положение и това, което тя вижда през собствения си радар.

„С тази комбинация, вие наистина ще можете да атакувате цели на много, много големи дистанции. Ракетата Meteor променя изцяло въздушния бой и ние знаем това, защото шведските ВВС използват ракетата от повече от две години, включително и над Балтийско море“, подчертава Йелм.

Йелм, разбира се, акцентира и върху добре известните характеристики на Gripen, включително постепенните и редовни ъпгрейди, които целят машината непрекъснато да е актуална към новите изисквания и заплахи, вместо да се правят един или два големи ъпрейда в рамките на жизнения цикъл. Saab се ангажира с развитието на Gripen C/D в рамките на минимум следващите 30 години.

Вицепрезидентът на Saab подчерта също и факта, че Gripen C/D e достъпен вариант за придобиване на съвременен многоцелев изтребител.

„Добре знаем, че за всяка държава, инвестицията в нов изтребител е свързана с харченето на много, много пари. Да се говори, че нещо е „евтино“, когато е свързано с изтребителната авиация е лъжа. Но може да говорим, че едно решение е повече или по-малко достъпно и че едно решение е повече или по-малко ефективно, от гледна точка вложените пари. Това, което ние твърдим е че ако България купи Gripen, тя ще получи едно ефективно решение, от гледна точка на вложените средства“, обяснява Йелм.

Той подчертава, че към ниските експлоатационни разходи на Gripen се добавят и други фактори, като например бързата доставка и бързото поемане на дежурството по „ер полисинг“, което ще позволи на България да минимизира разходите по сега наличните изтребители. Ниските експлоатационни разходи, особено на фона на други еквивалентни многоцелеви изтребители, пък са били доказани в дългите години, в които Gripen се експлоатира по света.

Индустриалното партньорство

В офертата на шведското правителство са включени конкретни предложения за стартиране на индустриално партньорство с предприятия от българската оръжейна и авиационна промишленост.

„Ние, като компания, имаме възможност да развием местната индустрия и да повишим многократно технологичното ѝ ниво, което неизбежно води и до подобряване на икономиката. Както обичаме да казваме, където се приземи Gripen, там икономиката тръгва към небесата“, разяснява Йелм.

Вицепрезидентът на Saab разказа, че компанията му вече е провела редица предварителни разговори с български компании, за да се идентифицират такива, които могат да станат част от индустриалното партньорство с Швеция. Бяха изрично посочени авиоремонтните предприятия „Авионамс“ и ТЕРЕМ „Летец“, както и компаниите „Оптикс“ (занимаваща се с оптични системи) и „Самел-90“ (работеща в областта на РЕБ).

„Виждаме високо ниво на компетенция в тези компании и бихме продължили разговорите с тях ако бъдем избрани за да създадем истински работни места и истинско развитие за местната индустрия“, каза Йелм.

Може би, най-интересното нещо, което бе представено на пресконференцията, е желанието на Saab да изгради в България център за техническа поддръжка на изтребителите Gripen. Според Йелм, така не само, че ще се създадат високотехнологични работни места, но и България ще си подсигури поддръжката и ремонта на изтребителя, както и при определени условия, дори да модернизира самостоятелно. Въпросният център ще повиши конкурентноспособността на българската индустрия и ще повиши общото ѝ ниво. Центърът ще може да поеме тежката поддръжка на изтребителя, включително и за машини на други оператори.

Финалните преговори

Очакванията бяха, че Швеция ще предложи повече от осем изтребителя – вероятно девет или десет, не се сбъднаха. Намекът, че офертата е под бюджета (въпреки, че не стана ясно с колко) показва, че шведската страна има възможности да лавира около евентуално увеличаване на количеството самолети в рамките на българския бюджет.

Представителите на FMV и Saab не отхвърлиха тази възможност и потвърдиха, че са отворени за допълнителни преговори с българското правителство, при които може да се стигне до по-добри и взаимно изгодни условия. Валин сподели опита си от предишни договорки „правителство – правителство“ и каза, че Швеция обича да преговаря с другите държави, като с равни и в рамките на тези преговори се откриват оптималните решения и за двете страни, включително и доставка на повече самолети.

Очевидно, шведската страна подхожда внимателно към предстоящите преговори, поради тяхната неяснота и не бърза да хвърля козовете си на масата. За сега е известно, че т.нар. „политико-военна група“ ще води допълнителни преговори, след като експертната комисия оцени постъпилите оферти. Точната методика, по която ще бъде направен финалния избор, все още е мътна, но явно ще се касае за някаква форма на политически избор, поне според заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Предстои да се види дали и другите две страни, САЩ и Италия, ще дадат публично повече детайли за техните оферти.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Не гледам оферти и не участвам
Следваща публикация
КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25
142 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

Меню