Антон Тодоров: Gripen е една играчка

45 прочитания

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

„Аргумент номер 1 срещу Gripen. Когато има нужда от взаимозамесняемост, ние може да разчитаме на околните наши съюзници за F-16. Gripen при едно от последните учение, мисля че бяха в една от базите в Малта не са могли да ги заредят, защото е несъвместим дори в тая посока с НАТО. Gripen е една играчка. На фона на F-16 той наистина е бутикова измишльотина. При това шведското правителство е наляло 15 млрд. публични пари в тоя проект”, заяви депутата от ГЕРБ.

Тодоров практически повтори тезите на Цветан Цветанов, който развиваше вчера от трибуната на Народното събрание, че всичките ни съседи от НАТО експлоатират F-16. Не е ясно за какви НАТО-вски учения в Малта говори Тодовор, след като страната не е членка на Алеанса. Колкото до зареждането на самолета с керосин, то е стандартизирано по стандартите на НАТО.

„В някои райони, в които е продаван Gripen е доказано, в следствие на полицейски разследвания, че в Унгария и Чехия има раздавани пари под масата. Не от бек вокали, а от съвсем сериозни играчи на терена. 12,7 млн. там, 20 млн. са раздадени в ЮАР”, заяви Антон Тодоров.

Водещият на сутрешния блок Виктор Николаев попита дали тези подкупи са раздавани от шведското правителство или от Saab, на което Тодоров отговори така:

„Аз няма да спомена, отворете в интернет, има я информацията. Не искам утре да се появят някое личице от Saab и да каже, че им правим лоша реклама”

Водещият Николаев непрекъснато връщаше Тодоров към вчерашното му изказване в Парламента, където каза, че президентът Радев е бил мотивиран с „потупване по рамото, а не е бил взел 5 млн.“, като искаше яснота дали депутатът твърди, че има корупция.

„Аз казах, че от Gripen са мотивирали президента и са го потупали по рамото. И не само него. Има журналисти, аз разполагам с целия списък, те са посрещани, хранени са с еленско месо. Някои други президенти ловджии, които обичаха да ловят архари са им давали да гърмят елени от Gripen”, заяви Тодоров.

Депутатът явно визира и президента Георги Първанов (2002 – 2012 г.), но не е ясно в какъв контекст е изказването му.

Продължаващите въпроси на Николаев за недоизказаното внушение за корупция в крайна сметка вбесиха Тодоров и той директно заплаши журналиста, което по-късно се превърна и в национален скандал.

От партия ГЕРБ се дистанцираха от изказванията на Тодоров, като в съобщение до медиите заявиха, че „всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение“. В същото време, в началото на интервюто в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът заяви, че говори и от името на партията.

От информационния сайт offnews.bg са изпратили запитване до Saab за коментар по твърденията на Антон Тодоров. От компанията са отговорили така:

„Тези твърдения са неверни.

Saab има много стриктна политика, регулираща сделките и бизнес отношенията на компанията. Saab не подкрепя ожесточената конкуренция и нашият бизнес винаги се е отличавал с високо качество и коректност. Всичко останало е в противоречие с нашите строги стандарти и е напълно недопустимо.

В отбранителната индустрия сделките и споразуменията са дългосрочни (за 10, 20, 30 години). Затова е важно всяко такова споразумение да се базира на солидни основи. Това е съществено за установяването на устойчиви взаимоотношения между Saab и държавите, които купуват нашите отбранителни решения. Убедени сме, че здравите морални принципи са важни за нашия бизнес.”

Свързани теми

Предишна публикация
Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни
Следваща публикация
Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е и заместник-председател на „Комисията „Gripen“, имал все повече въпроси около процедурата за покупка на нов изтребител и изразява тревожност по някои от темите, които се проучват от т.нар. „Комисия “Gripen”. Това казва той пред вестник „Българска армия”.

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Меню