Антон Тодоров: Gripen е една играчка

47 прочитания

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

„Аргумент номер 1 срещу Gripen. Когато има нужда от взаимозамесняемост, ние може да разчитаме на околните наши съюзници за F-16. Gripen при едно от последните учение, мисля че бяха в една от базите в Малта не са могли да ги заредят, защото е несъвместим дори в тая посока с НАТО. Gripen е една играчка. На фона на F-16 той наистина е бутикова измишльотина. При това шведското правителство е наляло 15 млрд. публични пари в тоя проект”, заяви депутата от ГЕРБ.

Тодоров практически повтори тезите на Цветан Цветанов, който развиваше вчера от трибуната на Народното събрание, че всичките ни съседи от НАТО експлоатират F-16. Не е ясно за какви НАТО-вски учения в Малта говори Тодовор, след като страната не е членка на Алеанса. Колкото до зареждането на самолета с керосин, то е стандартизирано по стандартите на НАТО.

„В някои райони, в които е продаван Gripen е доказано, в следствие на полицейски разследвания, че в Унгария и Чехия има раздавани пари под масата. Не от бек вокали, а от съвсем сериозни играчи на терена. 12,7 млн. там, 20 млн. са раздадени в ЮАР”, заяви Антон Тодоров.

Водещият на сутрешния блок Виктор Николаев попита дали тези подкупи са раздавани от шведското правителство или от Saab, на което Тодоров отговори така:

„Аз няма да спомена, отворете в интернет, има я информацията. Не искам утре да се появят някое личице от Saab и да каже, че им правим лоша реклама”

Водещият Николаев непрекъснато връщаше Тодоров към вчерашното му изказване в Парламента, където каза, че президентът Радев е бил мотивиран с „потупване по рамото, а не е бил взел 5 млн.“, като искаше яснота дали депутатът твърди, че има корупция.

„Аз казах, че от Gripen са мотивирали президента и са го потупали по рамото. И не само него. Има журналисти, аз разполагам с целия списък, те са посрещани, хранени са с еленско месо. Някои други президенти ловджии, които обичаха да ловят архари са им давали да гърмят елени от Gripen”, заяви Тодоров.

Депутатът явно визира и президента Георги Първанов (2002 – 2012 г.), но не е ясно в какъв контекст е изказването му.

Продължаващите въпроси на Николаев за недоизказаното внушение за корупция в крайна сметка вбесиха Тодоров и той директно заплаши журналиста, което по-късно се превърна и в национален скандал.

От партия ГЕРБ се дистанцираха от изказванията на Тодоров, като в съобщение до медиите заявиха, че „всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение“. В същото време, в началото на интервюто в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът заяви, че говори и от името на партията.

От информационния сайт offnews.bg са изпратили запитване до Saab за коментар по твърденията на Антон Тодоров. От компанията са отговорили така:

„Тези твърдения са неверни.

Saab има много стриктна политика, регулираща сделките и бизнес отношенията на компанията. Saab не подкрепя ожесточената конкуренция и нашият бизнес винаги се е отличавал с високо качество и коректност. Всичко останало е в противоречие с нашите строги стандарти и е напълно недопустимо.

В отбранителната индустрия сделките и споразуменията са дългосрочни (за 10, 20, 30 години). Затова е важно всяко такова споразумение да се базира на солидни основи. Това е съществено за установяването на устойчиви взаимоотношения между Saab и държавите, които купуват нашите отбранителни решения. Убедени сме, че здравите морални принципи са важни за нашия бизнес.”

Свързани теми

Предишна публикация
Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни
Следваща публикация
Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

Димитър Стоянов: Комисията „Gripen” следва да чуе още много неща, но явно не желае

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството и бивш началник на щаба на ВВС, коментира в профила си в социалната мрежа Facebook изказванията от последните дни свързани с процеса на избор на нов изтребител. Стоянов бе и ръководител на проекта до напускането си на въоръжените сили през януари 2017 г.

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Меню