Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

37 прочитания

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Пред строй на участващите ескадрили, бригаден генерал Иван Лалов представи полковник Димитър Петров като новия командир на авиобазата и пожела на участниците в подготовката успешни полети и отлично изпълнени задачи.

Полковник Петров от своя страна изтъкна значението за усъвършенстване на летателно-тактическата подготовка на екипажите при изпълнение на съвместни задачи с американските партньори и изрази очакването си петата по ред летателна тренировка „Тракийски орел“ да осигури възможност за динамична тренировъчна дейност в обхвата на пълния спектър от задачи с участието на изтребители F-15, F-16, Eurofighter Typhoon и МиГ-29.

Подполковник Аарон Матена, командир на 123-та авиационна ескадрила, изрази задоволство от успешното пребазиране на 12-те изтребителя от Орегон до Граф Игнатиево и увереността си, че настоящата тренировка ще допринесе за задълбочаване на двустраното сътрудничество между Военновъздушните сили на двете страни.

Двустранните полети с изтребителите F-15C/D на 123-та експедиционна авиационна ескадрила от състава на 142-ро авиационно крило на Националната гвардия на щата Орегон ще продължат до 8 юни 2018 т. От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, L-39 от Долна Митрополия, както и формирования от Зенитно-ракетни войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски.

В средата на месеца, е планирано тридневно пребазиране на американски F-16 от 52-ро авиационно крило на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, Шпангдалем, които ще се включат в тренировъчните полети с българските и американски изтребителни екипажи.

Интересен момент в тренировката са и съвместните задачи във въздуха с изтребители Eurofighter Typhoon от състава на Кралските Военновъздушни сили и екипажи на румънските ВВС, които ще оперират от авиобаза Михаил Когълничану в Румъния.

Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на теоретичната, летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.

По време на летателната тренировка ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.

Свързани теми

Предишна публикация
Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J
Следваща публикация
Министър Каракачанов заяви, че при изгодни условия ще вземе употребявани изтребители
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ изпратиха обвързваща оферта за осем F-16 Block 70

Правителството на САЩ е изпратило обвързваща оферта и проектодоговор за покупката на осем многоцелеви изтребители F-16C/D Block 70. Това съобщи посолството на Съединените щати в България днес, 17 юни 2019 г.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Въздушно сражение между Индия и Пакистан

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Меню