Министър Янев призна, че българските F-16 ще се доставят със закъснение

911 прочитания

Янев защити и продължаването на поддръжката на МиГ-29

Българските изтребители F-16 ще бъдат доставени със закъснение в рамките на няколко месеца. Това призна министърът на отбраната Стефан Янев днес, 25 януари 2022 г., пред комисията по отбрана в Народното събрание.

„Наскоро получихме информация от фирмата производител (Lockheed Martin – бел. ред.), че във връзка с пандемията и веригите за доставка, в техния график вероятно ще има забавяне, което не важи само за нас, а за всички (поръчки – бел. ред.), които се строят в тези мощности. Забавянето ще е от порядъка на месеци, а не пет или десет години”, отговори Янев на депутатски въпрос.

Военният министър каза, че във втората половина на февруари представители на фирмата производител ще дойдат у нас и ще дадат повече детайли за забавянето, като едва след това ще може да се говори конкретно колко ще бъде то.

Янев отбеляза, че въпросът за покупката на още F-16 до известна степен е предопределен от решението на 44-тото Народно събрание, че трябва да се купят общо 16 самолета, но той заяви, че когато дойде американската оферта за следващите осем самолета, ще могат да се водят разговори, дебати и да се мисли, какво да се направи. Министърът отбеляза, че в момента не може да се водят тези разговори.

Информация, че възстановяването на производството на F-16 върви по-бавно от очакваното се появи през ноември 2021 г. от представители на Lockheed Martin. Според Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, цитиран от Braking Defense, забавянето ще е в рамките на 12 месеца. От българското МО първоначално заявиха за АЕРО, че нямат официална информация, но такава видимо е дошла в последните седмици.

От МО тогава казаха за АЕРО, че за България, все още, официално е валиден график на доставка, който бе съобщен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в началото на ноември 2021 г. – първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г. Ако прибавим няколкото месеца, за които говори министър Янев, то значи оставките на F-16 ще започнат някъде през 2024 г. и може би ще се проточат през 2025 г.

Министър Янев трябваше да отговаря и на въпроси свързани с индустриалното сътрудничество по сделката за F-16, като той изпадна в откровения:

„Трябва да ви кажа, че индустриалното сътрудничество в момента се развива недобре. Тоест, почти нищо не е направено. Има идеи и предстоят разговори. Вероятно в края на февруари ще имаме отговори“, каза Янев.

Припомняме, че около сключването на сделката за осемте F-16, от Lockheed Martin обещаваха ремонт на отделни системи и агрегати в „Авионамс“, както и научна дейност свързани с безпилотните апарати и инвестиране на ноу-хау в Долна Митрополия. По тези точки е било подписано рамково споразумение, за чието изпълнение не бе известно нищо до момента.

Депутатът от „Демократична България” Атанас Славов попита защо България давала стотици милиони за поддръжката на авиацията си на Русия чрез дългосрочни договори и защо тази техника не се поддържа с помощта на Полша или с помощта на Украйна, която Славов определи, като „партньорска” държава. Той също посочи, че Русия нарочно имала голяма активност в Черно море, за да изхабява ресурса на самолетите ни.

Министър Янев отговори, че отбраната е скъпо начинание и че дългосрочни договори с Русия няма.

„По една или друга причина по-голямата част от военната ни техника е произведена в Съветския съюз. Така, че в буквалния смисъл на думата, техниката не е руска, а съветска”, отбеляза министърът.

Той обясни, че има направен анализ от ВВС и МО по отношение на възможностите на Полша и Украйна, но отказа да го коментира публично.

„Опцията да се използва руската страна за подобен вид договори, не дългосрочни, а краткосрочни, съществува. Нека да не забравяме, че икономическите отношения с Русия остават и ако погледнете санкционния лист на ЕС по отношение на Русия ще видите, че този тип военно-технически отношения не са там. Ако искате, може да видите и какво правят съюзниците ни в НАТО”, каза още Янев.

Хубаво е да отбележим, че между 2006 и 2021 г. в поддръжката на МиГ-29 са вложени точно 275 млн. лева, като далеч не всички пари са отишли в Русия. Много често се спекулира с този въпрос, като се изкарва, че едва ли не, всяка година конкретно на Русия се дават стотици милиони.

В рамките на предишния парламент от „Демократична България” поискаха експлоатацията на МиГ-29 да спре от 1 януари 2022 г., а задачата по „ер полисинг” да бъде поето от други държави-членки на НАТО. Тогава служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че няма такива планове и възможности, а МиГ-29 ще бъде поддръжан до усвояването на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Петров: 2021 г. бе тежка и динамична
Следваща публикация
Отново рекорден прием за пилоти във ВВВУ
911 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО

Китай показа конфигурация на многоцелевия си изтребител J-10B, която е предназначена за огнево подавяне на ПВО. Машината е била част от статичния показ на авиационното състезание „Авиадартс”, което се проведе в авиобазата Чанчун в началото на месеца.

ВВС участват в „Тракийска звезда 2018”

Българските Военновъздушни сили ще вземат участие в съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2018”, която започва от днес, 16 юли 2018 г. Това съобщават от ВВС.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Меню