Министър Янев призна, че българските F-16 ще се доставят със закъснение

906 прочитания

Янев защити и продължаването на поддръжката на МиГ-29

Българските изтребители F-16 ще бъдат доставени със закъснение в рамките на няколко месеца. Това призна министърът на отбраната Стефан Янев днес, 25 януари 2022 г., пред комисията по отбрана в Народното събрание.

„Наскоро получихме информация от фирмата производител (Lockheed Martin – бел. ред.), че във връзка с пандемията и веригите за доставка, в техния график вероятно ще има забавяне, което не важи само за нас, а за всички (поръчки – бел. ред.), които се строят в тези мощности. Забавянето ще е от порядъка на месеци, а не пет или десет години”, отговори Янев на депутатски въпрос.

Военният министър каза, че във втората половина на февруари представители на фирмата производител ще дойдат у нас и ще дадат повече детайли за забавянето, като едва след това ще може да се говори конкретно колко ще бъде то.

Янев отбеляза, че въпросът за покупката на още F-16 до известна степен е предопределен от решението на 44-тото Народно събрание, че трябва да се купят общо 16 самолета, но той заяви, че когато дойде американската оферта за следващите осем самолета, ще могат да се водят разговори, дебати и да се мисли, какво да се направи. Министърът отбеляза, че в момента не може да се водят тези разговори.

Информация, че възстановяването на производството на F-16 върви по-бавно от очакваното се появи през ноември 2021 г. от представители на Lockheed Martin. Според Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, цитиран от Braking Defense, забавянето ще е в рамките на 12 месеца. От българското МО първоначално заявиха за АЕРО, че нямат официална информация, но такава видимо е дошла в последните седмици.

От МО тогава казаха за АЕРО, че за България, все още, официално е валиден график на доставка, който бе съобщен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в началото на ноември 2021 г. – първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г. Ако прибавим няколкото месеца, за които говори министър Янев, то значи оставките на F-16 ще започнат някъде през 2024 г. и може би ще се проточат през 2025 г.

Министър Янев трябваше да отговаря и на въпроси свързани с индустриалното сътрудничество по сделката за F-16, като той изпадна в откровения:

„Трябва да ви кажа, че индустриалното сътрудничество в момента се развива недобре. Тоест, почти нищо не е направено. Има идеи и предстоят разговори. Вероятно в края на февруари ще имаме отговори“, каза Янев.

Припомняме, че около сключването на сделката за осемте F-16, от Lockheed Martin обещаваха ремонт на отделни системи и агрегати в „Авионамс“, както и научна дейност свързани с безпилотните апарати и инвестиране на ноу-хау в Долна Митрополия. По тези точки е било подписано рамково споразумение, за чието изпълнение не бе известно нищо до момента.

Депутатът от „Демократична България” Атанас Славов попита защо България давала стотици милиони за поддръжката на авиацията си на Русия чрез дългосрочни договори и защо тази техника не се поддържа с помощта на Полша или с помощта на Украйна, която Славов определи, като „партньорска” държава. Той също посочи, че Русия нарочно имала голяма активност в Черно море, за да изхабява ресурса на самолетите ни.

Министър Янев отговори, че отбраната е скъпо начинание и че дългосрочни договори с Русия няма.

„По една или друга причина по-голямата част от военната ни техника е произведена в Съветския съюз. Така, че в буквалния смисъл на думата, техниката не е руска, а съветска”, отбеляза министърът.

Той обясни, че има направен анализ от ВВС и МО по отношение на възможностите на Полша и Украйна, но отказа да го коментира публично.

„Опцията да се използва руската страна за подобен вид договори, не дългосрочни, а краткосрочни, съществува. Нека да не забравяме, че икономическите отношения с Русия остават и ако погледнете санкционния лист на ЕС по отношение на Русия ще видите, че този тип военно-технически отношения не са там. Ако искате, може да видите и какво правят съюзниците ни в НАТО”, каза още Янев.

Хубаво е да отбележим, че между 2006 и 2021 г. в поддръжката на МиГ-29 са вложени точно 275 млн. лева, като далеч не всички пари са отишли в Русия. Много често се спекулира с този въпрос, като се изкарва, че едва ли не, всяка година конкретно на Русия се дават стотици милиони.

В рамките на предишния парламент от „Демократична България” поискаха експлоатацията на МиГ-29 да спре от 1 януари 2022 г., а задачата по „ер полисинг” да бъде поето от други държави-членки на НАТО. Тогава служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че няма такива планове и възможности, а МиГ-29 ще бъде поддръжан до усвояването на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Петров: 2021 г. бе тежка и динамична
Следваща публикация
Отново рекорден прием за пилоти във ВВВУ
906 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ отпуснаха $56 млн. военна помощ по сделката за F-16

Конгресът на САЩ е одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на $56 153 980 за финансиране на сделката за покупката на изтребители F-16 от България. Това съобщи днес, 2 септември 2019 г., Министерство на отбраната.

МО отхвърля информацията, че Турция ще охранява небето ни

Министерството на отбраната отхвърли внушенията, които се появиха в някои медии, че се водят преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство. По-рано днес, 29 май 2018 г., в редица медии се появи новината, че страната ни преговаря с Турция за съвместен „ер полисинг“. Тя бе на база погрешно тълкуване на Доклада за състоянието на въоръжените ни сили. 

„Тракийска пепелянка“ – нещо повече

Тазгодишното издание на българо-американска тренировка от серията „Тракийски“, датираща от началото на десетилетието, беше нещо…

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Меню