Швейцарският парламент критикува Gripen, но даде път на проекта

1 прочитания
alt

Швейцария ще продължи проекта си за покупка на 22 многоцелеви изтребителя Gripen NG въпреки критичното отношение на парламента, изразено в доклад публикуван на 21 август. Това съобщава FRANCE-PRESSE.

Комисията по отбрана и сигурност посочва в доклада си, че изборът на Gripen NG носи рисове от техническо, търговско и финансово естество, както и опасност за по-късна доставка на самолета. Въпреки критичното отношение комисията е одобрила с 16 на 9 гласа продължаването на проекта.

Член на комисията, цитиран от Financial Times, е изказал съмнения, че поръчаните Gripen NG ще бъдат доставени между 2018 и 2020 г., като е посочил, че Saab вече се бавят с програмата. Вестникът не е получил коментар от компанията по този въпрос.

Швейцария вече се съгласи да изтегли датата на доставка от 2016 на 2018 г. с цел да координира по-добре програмата с Швеция.

Швейцарският министър на отбраната Ули Мауер е изразил задоволство от решението на парламентарната комисия и е посочил, че това дава шанс да продължат преговорите с Швеция и Saab. Той е посочил, че проекта има фиксирана цена от €2,6 млрд., която е гарантирана от производителя и тя е много по-ниска от другите опции.

Противниците на програмата вече обявиха, че ще търсят път към национален референдум по въпроса.  

Свързани теми

Предишна публикация
Русия не е доволна от Ил-476
Следваща публикация
Т-50 извърши първото си дозареждане във въздуха
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню