Швейцария и Швеция се споразумяха за Gripen E/F

2 прочитания
alt

Правителствата на Швеция и Швейцария се споразумяха за доставката на 22 броя многоцелеви изтребители Gripen E/F. Стойността на сделката е 3,1 млрд. швейцарски франка (€2,5 млрд.).

Според предварителното рамково споразумение, което двете страни са подписали миналия петък, но бе огласено публично едва вчера, Швейцария се ангажира в покупката на 22 броя от Gripen E/F, като посочената цена е 3,1 млрд. швейцарски франка е фиксирана. Първата вноска от 300 млн. швейцарски франка (€250 млн.) трябва да бъде платена през 2014 г.

Швейцарските Gripen E/F ще бъдат снабдени с радар с електронна сканираща решетка, ракети Meteor и други подобрения, които са присъщи за новото поколение Gripen. Първите 11 машини бъдат доставени през 2018 – 2019 г., а последните 11 през 2020 – 2021 г.

Швейцария също така ще получи на лизинг 11 Gripen C/D (осем едноместни и три двуместни), които ще се експлоатират на лизинг между 2016 и 2020 г. Те ще служат за по-бързо приучаване към типа и ще дадат възможност за ранно пенсиониране на използваните в момента F-5E/F. Цената на лизинга ще е 44 млн. швейцарски франка годишно (€37 млн.), което според швейцарския министър на отбраната е само с 10 млн. франка (€8 млн.) по-скъпо от експлоатацията на наличните 22 F-5 в момента.

Сделката все още е в процес на одобряване от страна на Швейцария. Комисията по отбрана и сигурност в парламента вече разкритикува проекта, но не го спря. Швейцарският парламент трябва да одобри сделката в края на тази или началото на следващата година, но е възможно да се стигне и до общонародно допитване по темата. Финалният договор трябва да се подпише най-късно през 2014 г.

Междувременно Швеция все още се колебае колко Gripen E/F да поръча, като се споменават бройки между 40 и 60. В края на септември ще започне обсъждането на шведския бюджет за 2013 г., като в него трябва да бъде заложено постепенно увеличаване на военните разходи с по около €36 млн. годишно в рамките на следващото десетилетие. Това ще позволи на Швеция да инвестира в Gripen E/F. Въпреки това ще се наложи съкращения.

За сега се планира Швеция да получи първите три Gripen E/F във втората половина на 2018 г., a първата ескадрила ще е  боеготова през 2023 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
Китай показа нов изтребител
Следваща публикация
Русия не е доволна от Ил-476
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню