B-21 получи името Raider

46 прочитания

Новият американски стратегически бомбардировач B-21 получи името Raider (нападател, нашественик, нахлуващ – англ.). Решението бе обявено днес, 19 септември 2016 г. от секретаря по въпросите на ВВС в Пентагона Дебора Джеймс Лии.

Названието идва от участниците в рейда срещу Япония, който е проведен през април 1942 г. под командването на полковник Джими Дулитъл. 80-те авиатори, които излитат с 16 двудвигателни бомбардировача B-25B от борда на самолетоносача USS Hornet, стават известни, като „The Doolittle Tokyo Raiders”.

Името на новия боен самолет е избрано от Лии и началник щаба на ВВС на САЩ генерал Дейв Голдфайн, след като са разгледали 2100 предложения, които са дошли от личния състав на ВВС. Raider е било предложено от подполковник Джейми Хернандез, командир на 337-ма изпитателна и тестова ескадрила и технически серждант Дерек Уйат, от състава на 175-та инженерно-строителна ескадрила.

Northrop Grumman ще строи новия американски стратегически бомбардировач B-21. За сега е известно изключително малко за него. ВВС на САЩ трябва да придобият поне 100 броя от машината, която трябва да влезе на въоръжение към средата на следващото десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Спряха от полети част от F-35A
Следваща публикация
Израел ще получи F-15 и F-35 като военна помощ от САЩ
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ чертаят план за пенсионирането на B-1 и B-2 след влизането на B-21

ВВС на САЩ планират да пенсионират стратегическите бомбардировачи B-1B и B-2A паралелно с приемането на въоръжение на новия B-21 и в същото време ще заложат на B-52H да остане на служба до около 2050 г. Това съобщава Air Force Magazine, позовавайки се на източници запознати с плановете.

Показаха първия B-21

Първият прототип на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider бе тържествено показан на церемония в…

B-21 изпълни дебютен полет

Прототипът на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider изпълни успешно първия си полет днес, 10…
Меню