ВВС на САЩ трябва радикално да се променят, за да се противопоставят на Китай

663 прочитания

ВВС на САЩ успешно са се противопоставили на китайско нападение над Тайван. Това е станало в рамките на мащабна симулирана военна игра (командно-щабно учение), която се е разиграла през миналата есен, но голяма част от средствата използвани за това, все още не съществуват. За това пишат от Defense News.

Изданието съобщава, че в рамките на симулацията ВВС на САЩ са постигнали пирова победа, като след сериозна загуба на хора и оборудване, са успели да изолират китайските сили в малък плацдарм на остров Тайван. Симулацията се е разигравала в близкото бъдеще (около 2030 – 2035 г., като в текстът на Defense News, не се дава точна дата – бел. ред.)

Основният проблем на симулацията е, че използваните американски сили не са, нито това, което те представляват днес, нито това, което се планира за в бъдеще.

Defense News пишат, че симулацията проведена през 2020 г. е била с доста по-благоприятен изход от симулациите през 2018 и 2019 г., когато американските сили са претърпели катастрофални поражения и не са успели да спрат Китай да превземе острова. През 2018 г. САЩ са задействали срещу китайската инвазия силите, с които реално разполагат в района, а през следващата година са опитани два различни сценария, с два различни военни контингента от американска страна.

Последната военна игра, обаче е показала ясно как трябва да изглеждат ВВС на САЩ, ако искат да водят успешна война с равностоен противник в Тихоокеанския басейн. Според американското издание, някои от изводите от симулацията може да залегнат във военния бюджет за финансовата 2023 г.

Defense News са разговаряли за симулираната военна игра с генерал-лейтенант Клинт Хиноут, отговарящ за стратегическото планиране във ВВС на САЩ. Той е заявил, че симулацията е показала как трябва да се промени американската военна авиация, поне що се отнася до евентуална война с Китай за контрола над Тайван.

Военната игра е била проведена в рамките на две седмици, като ВВС на САЩ са се представили със сили, средства и организация, която е далеч от това, с което се разполага днес. Например е било прието, че е налична система за обмен на данни между множество различни платформи, които днес не могат да обменят информация.

Тайван е имал значително по-силни въоръжени сили, а в региона са били налични множество оперативни летища, на които е имало предварително разположено оборудване, боеприпаси, гориво и други, което е правилно възможно интензивното им използване.

Друг прийом използван от американските ВВС е разгръщането на малки високомобилни щабове и командни пунктове, които често се местят и оперират с минимално количество оборудване.

И така, от какво се нуждае ВВС на САЩ за да спечели война в Тайван срещу Китай, според проведената през миналата година мащабна симулация?

Основният въпрос, който днес стои пред американската военна авиация е как да бъдат заместени стотиците остарели тактически бойни самолети, като F-16C/D, F-15C/D и A-10. Съвсем до скоро, този въпрос имаше прост отговор – заместникът ще е F-35, но в последните години все по-ясно се вижда, че еднодвигателният изтребител от пето поколение, не е универсален отговор на всички възможни предизвикателства. Така все по-силно текат полемики как точно да изглеждат тактическите сили на ВВС на САЩ.

Командирът на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун, през февруари директно заяви, че е добра идея да се мисли за по-евтин и масов боен самолет, който да замени повечето американски F-16. В същото време бе взето и решение за използването на новия F-15EX за замяна на старите машини от този тип. Върви и проучване за това, колко точно F-35A са нужни на ВВС на САЩ и дали числото от 1763, което се повтаря от десетилетие, не е ненужно изхвърляне.

Генерал Хиноут е казал за Defense News, че изводите от мащабната симулация, вероятно до голяма степен ще изиграят роля при решението, как ще изглеждат тактическите сили на ВВС на САЩ в близко бъдеще.

Конкретно в играта, ВВС на САЩ са използвали четири типа тактически изтребители:

Първо, свръхмодерен изтребител от шесто поколение, който се създава в момента по програмата NGAD (Next Generation Air Dominance aircraft). Машината се е използвала за най-тежките задачи, включително и пробив на добре охранявани противникови зони.

След това идва F-35, който се използва за работен кон при удари срещу земни цели на къси дистанции.

Третият самолет е новият F-15EX, който основно е охранявал собственото си въздушно пространство, но е използван и за нанасяне на удари по земни цели с далекобойни хиперзвукови оръжия.

И накрая, но не и по важност, е хипотетичен многоцелев изтребител, който е използван за по-второстепенни задачи, като машината, до голяма степен, отговаря на концепцията на генерал Браун за самолет, който да надгражда F-16, но която да отстъпва по възможности на F-35 и разбира се, да идва на значително по-ниска цена.

Генерал Хиноут е отбелязал, че в сценарии за действие срещу Китай в Тихия океан, F-35 има недостатъчна далечина на полет и е тежко зависим от наличието на голям брой танкери. Затова и NGAD е поел повечето задачи за удари по добре защитени земни цели. F-35, от своя страна, е поел мисиите за борба с китайските бойни кораби и китайските сили, които са достигнали в Тайван.

Генералът, обаче е казал, че използваните в играта F-35 са били от разработвания в момента Block 4, тъй като наличните машини от сегашните варианти, няма да са адекватни при такъв сценарии.

Безпилотните апарати, които са използвани в сценария са много по-различни от тези, с които ВВС на САЩ разполага в момента, и които са основно предназначени да оперират в среда без сериозни заплахи.

Симулирани са основно три типа безпилотни машини – от типа „верен воден” (loyal wingman), които да оперират заедно с пилотируемите бойни самолети; малки многоцелеви дронове, които да летят от Тайван и които са изпълняват множество задачи – от осигуряване на сензорно покритие, през ретранслатори, до възможност за самоубийствени удари по малки кораби; и на трето място, по-голями безпилотни апарати, които ще летят от по-далечни бази и ще имат по-сериозни бойни способности.

САЩ в момента работят по редица подобни технологии и конкретни апарати.

В рамките на симулацията, нито САЩ, нито Китай, използват ядрено оръжие, но американската военна авиация широко е използвала стратегически бомбардировачи от типа на B-21 и B-52. Първият е провеждал удари дълбоко на китайска територия, а вторият се е използвал за изстрелване на крилати ракети на голяма дистанция.

Генерал Хиноут е отбелязал, че веднъж започнали бойните действия, военно-транспортната авиация е била практически безполезна, тъй като не може да оцелее в близост до противника. Затова е било критично важно, всичко необходимо за воденето на бойни действия да бъде разположено предварително по различните площадки за предно базиране.

Все пак, самолетите C-17 и C-130 са използвани за платформи за изстрелване на далекобойни боеприпаси, особено към края на играта, когато платформите с подобни способности са станали все по-дефицитни.

Тествани са и различни сценарии за използване на въздушни танкери, включително и хипотетичен нискозабележим танкер, който може да работи в близост до противника.

Генерал Хиноут е бил пестелив по отношение на загубите, които САЩ и съюзниците им са понесли в рамките на симулацията, но е подчертал, че макар и загубите да са били изключително тежки, Китай е загубил повече хора и техника.

В заключение, Defense News пише, че е под въпрос дали Пентагона ще може успешно да пласира радикалните си идеи в Конгреса на САЩ, тъй като желанието на конгресмените да финансират нови оръжейни програми за сметка на съкращаването на наличното въоръжение, е минимално. Освен това, подобни съкращения са нежелани, предвид глобалните предизвикателства, които стоят пред САЩ в момента и които трябва да се решават с наличната техника.

Генерал Хиноут, обаче е казал, че на симулацията са присъствали представители на Конгреса на САЩ, като той се надява, че така те по-лесно ще разберат от какво се нуждаят американските ВВС и защо трябва да се наложи радикална промяна в тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша взима употребявани C-130H от САЩ
Следваща публикация
Два инцидента с турски военни самолети в рамките на 48 часа
663 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първият сблъсък

На 1 август 1943 г. Военновъздушните сили на България, тогава известни, като Въздушните на Негово Величество войски или ВНВВ, за първи път влизат в пряк въздушен бой срещу многоброен и мотивиран противник, летящ на модерни бойни самолети. Какво се случва над България в онзи горещ неделен ден?

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Меню