ВВС на САЩ трябва радикално да се променят, за да се противопоставят на Китай

662 прочитания

ВВС на САЩ успешно са се противопоставили на китайско нападение над Тайван. Това е станало в рамките на мащабна симулирана военна игра (командно-щабно учение), която се е разиграла през миналата есен, но голяма част от средствата използвани за това, все още не съществуват. За това пишат от Defense News.

Изданието съобщава, че в рамките на симулацията ВВС на САЩ са постигнали пирова победа, като след сериозна загуба на хора и оборудване, са успели да изолират китайските сили в малък плацдарм на остров Тайван. Симулацията се е разигравала в близкото бъдеще (около 2030 – 2035 г., като в текстът на Defense News, не се дава точна дата – бел. ред.)

Основният проблем на симулацията е, че използваните американски сили не са, нито това, което те представляват днес, нито това, което се планира за в бъдеще.

Defense News пишат, че симулацията проведена през 2020 г. е била с доста по-благоприятен изход от симулациите през 2018 и 2019 г., когато американските сили са претърпели катастрофални поражения и не са успели да спрат Китай да превземе острова. През 2018 г. САЩ са задействали срещу китайската инвазия силите, с които реално разполагат в района, а през следващата година са опитани два различни сценария, с два различни военни контингента от американска страна.

Последната военна игра, обаче е показала ясно как трябва да изглеждат ВВС на САЩ, ако искат да водят успешна война с равностоен противник в Тихоокеанския басейн. Според американското издание, някои от изводите от симулацията може да залегнат във военния бюджет за финансовата 2023 г.

Defense News са разговаряли за симулираната военна игра с генерал-лейтенант Клинт Хиноут, отговарящ за стратегическото планиране във ВВС на САЩ. Той е заявил, че симулацията е показала как трябва да се промени американската военна авиация, поне що се отнася до евентуална война с Китай за контрола над Тайван.

Военната игра е била проведена в рамките на две седмици, като ВВС на САЩ са се представили със сили, средства и организация, която е далеч от това, с което се разполага днес. Например е било прието, че е налична система за обмен на данни между множество различни платформи, които днес не могат да обменят информация.

Тайван е имал значително по-силни въоръжени сили, а в региона са били налични множество оперативни летища, на които е имало предварително разположено оборудване, боеприпаси, гориво и други, което е правилно възможно интензивното им използване.

Друг прийом използван от американските ВВС е разгръщането на малки високомобилни щабове и командни пунктове, които често се местят и оперират с минимално количество оборудване.

И така, от какво се нуждае ВВС на САЩ за да спечели война в Тайван срещу Китай, според проведената през миналата година мащабна симулация?

Основният въпрос, който днес стои пред американската военна авиация е как да бъдат заместени стотиците остарели тактически бойни самолети, като F-16C/D, F-15C/D и A-10. Съвсем до скоро, този въпрос имаше прост отговор – заместникът ще е F-35, но в последните години все по-ясно се вижда, че еднодвигателният изтребител от пето поколение, не е универсален отговор на всички възможни предизвикателства. Така все по-силно текат полемики как точно да изглеждат тактическите сили на ВВС на САЩ.

Командирът на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун, през февруари директно заяви, че е добра идея да се мисли за по-евтин и масов боен самолет, който да замени повечето американски F-16. В същото време бе взето и решение за използването на новия F-15EX за замяна на старите машини от този тип. Върви и проучване за това, колко точно F-35A са нужни на ВВС на САЩ и дали числото от 1763, което се повтаря от десетилетие, не е ненужно изхвърляне.

Генерал Хиноут е казал за Defense News, че изводите от мащабната симулация, вероятно до голяма степен ще изиграят роля при решението, как ще изглеждат тактическите сили на ВВС на САЩ в близко бъдеще.

Конкретно в играта, ВВС на САЩ са използвали четири типа тактически изтребители:

Първо, свръхмодерен изтребител от шесто поколение, който се създава в момента по програмата NGAD (Next Generation Air Dominance aircraft). Машината се е използвала за най-тежките задачи, включително и пробив на добре охранявани противникови зони.

След това идва F-35, който се използва за работен кон при удари срещу земни цели на къси дистанции.

Третият самолет е новият F-15EX, който основно е охранявал собственото си въздушно пространство, но е използван и за нанасяне на удари по земни цели с далекобойни хиперзвукови оръжия.

И накрая, но не и по важност, е хипотетичен многоцелев изтребител, който е използван за по-второстепенни задачи, като машината, до голяма степен, отговаря на концепцията на генерал Браун за самолет, който да надгражда F-16, но която да отстъпва по възможности на F-35 и разбира се, да идва на значително по-ниска цена.

Генерал Хиноут е отбелязал, че в сценарии за действие срещу Китай в Тихия океан, F-35 има недостатъчна далечина на полет и е тежко зависим от наличието на голям брой танкери. Затова и NGAD е поел повечето задачи за удари по добре защитени земни цели. F-35, от своя страна, е поел мисиите за борба с китайските бойни кораби и китайските сили, които са достигнали в Тайван.

Генералът, обаче е казал, че използваните в играта F-35 са били от разработвания в момента Block 4, тъй като наличните машини от сегашните варианти, няма да са адекватни при такъв сценарии.

Безпилотните апарати, които са използвани в сценария са много по-различни от тези, с които ВВС на САЩ разполага в момента, и които са основно предназначени да оперират в среда без сериозни заплахи.

Симулирани са основно три типа безпилотни машини – от типа „верен воден” (loyal wingman), които да оперират заедно с пилотируемите бойни самолети; малки многоцелеви дронове, които да летят от Тайван и които са изпълняват множество задачи – от осигуряване на сензорно покритие, през ретранслатори, до възможност за самоубийствени удари по малки кораби; и на трето място, по-голями безпилотни апарати, които ще летят от по-далечни бази и ще имат по-сериозни бойни способности.

САЩ в момента работят по редица подобни технологии и конкретни апарати.

В рамките на симулацията, нито САЩ, нито Китай, използват ядрено оръжие, но американската военна авиация широко е използвала стратегически бомбардировачи от типа на B-21 и B-52. Първият е провеждал удари дълбоко на китайска територия, а вторият се е използвал за изстрелване на крилати ракети на голяма дистанция.

Генерал Хиноут е отбелязал, че веднъж започнали бойните действия, военно-транспортната авиация е била практически безполезна, тъй като не може да оцелее в близост до противника. Затова е било критично важно, всичко необходимо за воденето на бойни действия да бъде разположено предварително по различните площадки за предно базиране.

Все пак, самолетите C-17 и C-130 са използвани за платформи за изстрелване на далекобойни боеприпаси, особено към края на играта, когато платформите с подобни способности са станали все по-дефицитни.

Тествани са и различни сценарии за използване на въздушни танкери, включително и хипотетичен нискозабележим танкер, който може да работи в близост до противника.

Генерал Хиноут е бил пестелив по отношение на загубите, които САЩ и съюзниците им са понесли в рамките на симулацията, но е подчертал, че макар и загубите да са били изключително тежки, Китай е загубил повече хора и техника.

В заключение, Defense News пише, че е под въпрос дали Пентагона ще може успешно да пласира радикалните си идеи в Конгреса на САЩ, тъй като желанието на конгресмените да финансират нови оръжейни програми за сметка на съкращаването на наличното въоръжение, е минимално. Освен това, подобни съкращения са нежелани, предвид глобалните предизвикателства, които стоят пред САЩ в момента и които трябва да се решават с наличната техника.

Генерал Хиноут, обаче е казал, че на симулацията са присъствали представители на Конгреса на САЩ, като той се надява, че така те по-лесно ще разберат от какво се нуждаят американските ВВС и защо трябва да се наложи радикална промяна в тях.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша взима употребявани C-130H от САЩ
Следваща публикация
Два инцидента с турски военни самолети в рамките на 48 часа
662 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Сили на САЩ достигнаха до падналия E-11

Специални сили на САЩ са достигнали мястото на катастрофата на самолет-ретранслатор E-11A, който се разби вчера, 27 януари 2020 г. и са прибрали телата на загиналия екипаж. Това съобщава Newsweek, позовавайки се на източници в Пентагона.

Турски медии спекулират с покупката на Су-57

Турският вестник Yeni Şafak съобщава, че страната може да се ориентира към руския изтребител от следващо поколение Су-57, ако САЩ наистина наложат ембарго върху доставките на F-35. Новината бе разпространена в неделя, 27 май 2018 г.

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Меню