МО предлага изтребителят да се изплаща до 2029 г.

2 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е внесъл план, изработен от министерството му, който предвижда проекта за придобиване на нов изтребител да се изплаща до 2029 г. Това съобщава „24 часа” позовавайки се на собствени източници.

Промените са част от новия план за финансирането на превъоръжаването, който бе договорен на Консултативния съвет за националната сигурност, който бе проведен на 30 май 2017 г. Тогава бе решено, че до 20 юни трябва да се изготви анализ за разпределение на ресурсите за превъоръжаване на въоръжените сили.

Според плана на МО придобиването на многоцелеви изтребители и двата патрулни кораба за ВМС ще бъде изплащано до 2029 г., а не до 2020 г., както бе разписано в инвестиционните им проекти, които бяха приети от миналото народно събрание преди точно година. Освободеният финансов ресурс ще се използва за покупка на нови бойни машини за пехотата и повишаване на заплатите на военнослужещите.

Според „24 часа” нямало да има промени в критериите към изтребителя, с което фактически ще се зачете извършената експертна оценка, която класира шведското предложение за нови Gripen C/D на първо място. Според вестника обаче, военният министър Каракачанов държал да се водят паралелни преговори с тримата кандидати.

Ако информацията се потвърди, то отваря редица нови въпроси относно процедурата и гарантирането на нейната прозрачност и обективност. По сега действащата процедура класирането от междуведомствената експертна комисия щеше да се използва за селекция на победителя, с който трябваше да започнат преговори преди сключване на междудържавен договор.

Явно според новата процедура ще преговаря и с тримата кандидати. Естеството на тези преговори е неясно и отваря въпроси, като например как резултатите от тези преговори ще се отнесът към заключенията на експертната комисия. Ще бъдат ли те игнорирани или ще бъде направен някакъв опит за обединяване на резултатите от оценката на офертите и последвалите преговори. Това пък води до нова поредица от въпросителни, като например кой ще поеме отговорността за отхвърлянето на експертизата или как и от кого ще бъде изработена методиката за интеграция на резултатите от преговорите и тези на експертната комисия.

Не по-малко интересна е темата, как тези три паралелни процеса на преговори ще се отрази на времето за реализация на проекта за придобиване на нов изтребител на фона трагичното състояние на МиГ-29.

Със сигурност министърът на отбраната ще трябва да защити позицията си, която все още не е публично изказана. Ще видим и как тя ще стои на фона на лансираните идеи от председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, който поиска вкарването на нови критерии към новия изтребител.

Според решенията на КНСН, до 30 юни трябва да има план за ускорена реализация на проектите за модернизация. Вероятно след тази дата ще стане ясно как кабинета „Борисов 3” ще процедира с превъоръжаването на въоръжените сили.

Свързани теми

Предишна публикация
Изплащаме новия изтребител до 2025 г., F-16 е бил дисквалифициран
Следваща публикация
Константин Попов заговори за вкарване на нови изисквания към бъдещия изтребител
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню