Министър Каракачанов: Няма да преговаряме за F-16

3 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди, че няма да се водят преговори за доставка на употребявани F-16. Този факт се четеше от негов доклад, който внесе вчера в Министерски съвет. Това изказване направи той днес, 23 юни 2017 г. в Народното събрание.

“Внесъл съм вчера доклад за решение на МС в който се съобразяване с решението на комисията от времето на служебното правителство. По време на него, което както знаете е назначено с решение на президента на републиката, е направено класиране. От това класиране е отпаднала офертата за закупуване на F-16. Остават другите две оферти”, разясни министър Каракачанов.

Министър Каракачанов обяснява, че F-16 отпада от класирането защото схемата му за плащане не отговаря на българските изисквания, които са за изплащане на проекта в рамките на пет години. Известно е, че покупките по FMS се правят с голяма авансова вноска, която може да достигне и до 100% от сумата.

„За да не влизам в неща, които не мога да кажа, формулировката е че не е спазена схемата за плащане в по-дълъг период”, казва Каракачанов, с което намеква, че реалните причини за дисквалифицирането на F-16 са вероятно по-комплексни.

Военният министър каза още, че докладът му бъде приет от Министерски съвет, следва променените инвестиционни проекти да бъдат гласувани от Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Gripen е предопределен
Следваща публикация
Изплащаме новия изтребител до 2025 г., F-16 е бил дисквалифициран
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню