ГЕРБ и ОП внасят в НС предложение за създаване на временна комисия за проучване на покупката на новия изтребител

6 прочитания

Парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти внесе днес, 27 юни 2017 г. в Народното събрание проект на решение за създаване на „Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет”.

Както е записано в проекта за решение, временната комисия, „следва да се запознае с всички факти и обстоятелства, относно проведената процедура по избор на нов тип боен самолет, извършените действия от длъжностните лица по разглеждане на постъпилите предложения от страните доставчици; отговорностите по управлението на процеса; реда за вземане на решение за завършване на процедурата по избора от Министерския съвет.”

Предлага се комисията да се състои от 19 членове: осем от ГЕРБ, шест от БСП, по двама от „Обединените патриоти” и ДПС и един от ВОЛЯ.

Тя ще има един председател, двама заместник-председатели и членове. Срокът за нейната работа е два месеца.

Предложението се внася с подписите на 50 депутата от ГЕРБ и Обединените патриоти, като сред тях са Цветан Цветанов и Константин Попов.

Мотивите на вносителите са свързани със сериозния обществен и медиен интерес към одобрените от парламента два инвестиционни проекта за ВВС и ВМС на 2 юни 2017 г. Посочва се, че заключителният етап на процедурата за самолета се разви по време на служебното правителство, без функциониращ парламент и ефективни методи за упражняване на контрол върху изпълнителната власт. Различните медийни публикации, публично достъпната информация, както и изказвания на длъжностни лица поставят въпроса за необходимостта от прозрачност и обективност на процеса, се отбелязва в мотивите.

Дейността на комисията, посочват вносителите, не спира процеса на придобиване на нов тип боен самолет от Министерския съвет. Освен яснота и прозрачност, тя цели подготовка на народните представители за предстоящата ратификация на междудържавно споразумение със страната доставчик на самолета, се казва още в проекта.

Предложението трябва да мине на гласуване в пленарната зала на Народното събрание.

Пълният текст на проекта може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов защити създаването на временна комисия за изтребителя
Следваща публикация
Стефан Янев: Няма предопределеност за Gripen
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню