Въздушно и морско шоу „Кавала-2017“

25 прочитания

Авиационното шоу в Кавала,един от най-големите градове в Северна Гърция и старо пристанище, вече се утвърди като традиционно събитие. Въпреки, че не е от най-големите в тази част на Европа, събитието има своето запазено място в сърцата на авиационните ентусиасти от региона (включително и у нас), с неговата подреденост, постоянни участници и не на последно място уникално място за провеждане от 2011 г. до днес.

Мястото на полетите е над пристанището на Кавала, което се пада точно в центъра на града и предлага богат избор на места за наблюдение на въздушните демонстрации. Организацията на събитието (и неговото финансиране) е изцяло на градската управа, със съдействието на военните и гражданските авиационни власти и спонсори, основно от градския бизнес. Определено може да се твърди, че шоуто е сред най-добрите реклами на Кавала като туристическа дестинация.

Тази година датите на повеждането бяха на 1 юли в Кавала, докато на 2 юли въздушните демонстрации се изпълняваха над близкото туристическо градче Неа Перамос. Изпълненията бяха след 18,30 часа и продължаваха чак до стъмване, в уникални светлинни условия (особено ценено за фотографското братство), без да се налага да се излагат зрителите на горещото гръцко слънце.
Участието в тазгодишното шоу беше скромно, но за сметка на това напълно достойно. Първи се представиха домакините с техните редовни участници – единичен учебно-тренировъчен самолет Т-6А (демонстрационна група ‘Dedalus’ – Дедал), последван от единичен F-16С Block 52 с конформни резервоари. Това е демонстрационна група ‘Zeus’ (Зевс), която в предишните години се представяше със специално разкрасен самолет, но тази година в Кавала машината беше с обичаен камуфлаж.

След това дойде ред на пилотажната група от Латвия, носеща името ‘BalticBeеs’ (Балтийски пчели), летяща на шест самолета L-39С чешко производство. Въпреки, че групата е частна и при няма големите възможности за подготовка, каквато има във военния свят, много от специализираните военните пилотажни тимове по света само могат да завиждат за класата и уменията на балтийските летци. Тя задава много високи стандарти – и с прекрасния вид на самолетите (боядисани така, че да наподобяват пчели), и с приятния за окото групов пилотаж – личи си, че са професионалисти в свето дело. Затова и тя е доста търсена за участия в различни авиационни празници по света, с 18 участия в периода май-септември т.г., като географията на събитията се простира от Полша на запад до Китай на изток.

Груповата слетяност на „Пчелите“ е като навсякъде при елитните военни групи, но затова пък къде другаде може да се види L-39 да изпълнява свободно фигурата „Камбана“ – машината тръгва вертикално нагоре, бързо губи скорост, която пода до нулата, тогава L-39C зависва за момент и след това започва да пада към земята с опашката напред!

„Балтийските пчели“ бяха сменени във въздуха от една истинска авиационна легенда, отново идваща от Балтика – литовецът Юргис Кайрис, многократен световен шампион по въздушна акробатика, възпитаник на старата съветска спортна пилотажна школа. Той показа невероятни неща със своя акробатичен самолет Су-31 – трудни за описване с думи и дори с фото – чисто и просто трябва да се видят на място, за да се оцени магията на неограничената въздушна акробатика, изпълнявана от 64-годишният Кайрис.

Вертолетната част на шоуто беше открита с пилотаж на единичен EC120 на пилотажния тим VostokЕurope (производител на часовници, също спонсор и на Кайрис), който показа доста интересен пилотаж с малката машина. Завършекът на представянето на ЕС120 стана по наистина запомнящ се начин – пилотаж в двойка от излетелия от площадка на пристанището боен вертолет АН-64 Apache („Апач“) на гръцката армейска авиация. Двете машини потанцуваха във въздуха и освободиха сцената за представлението на още един АН-64D, който демонстрира пилотаж с елементи от бойно използване – атаки от различни положения и ниско излизане над водата, зависване с прицелване, заход за стрелба от страна на слънцето, прелитания на ниска и висока скорост, разхвърляне на топлинни капани и др. Особено ефектно стоеше „Апач“-ът на фона на старата крепост на Кавала, надвиснала над пристанището.

Завършването на въздушното представление на вертолетната тема беше поверено на две транспортни машини UH-1 от състава на армейската авиация. На пръв поглед нищо особено-това са вертолети, които не си знаят годините, не блестяха с външен вид или летателни характеристики, но въпреки това изпълнението им определено се запомни. Просто пилотите бяха замислили и показаха една перфектна програма, която без преувеличение може да се нарече въздушен вертолетен балет, със синхронен пилотаж на пределно малка височина и зависвания над водната площ на пристанището при вече залязло слънце.

Завършването на програмата беше с представление на четворка леки самолет Р-300 AlpiTeam – пилотажна група с леки витлови самолети от Италия, които изпълняваха своята програма по сумрак.

Свързани теми

Предишна публикация
Краят на прехващача МиГ-23 – част – 1
Следваща публикация
Българското участие на Бурже
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню