Българското участие на Бурже

209 прочитания

Да, тази година на авиосалона в Бурже се вееше и родния трикольор, символизиращ не малко българско представяне. Това беше компанията Light Armed Surveillance Aircraft (LASA) Engineering Ltd , базирана на летището в Казанлък, заемаща част от статичното изложение заедно с австрийския си партньор Airborne Technologies (компания, известна с работата си по оборудването на различни самолети и вертолети със специализирани системи за наблюдение и комуникация).

LASA представи проекта T-Bird – селскостопански самолет американско производство Truch 510G, оборудван за наблюдение и атаки по земни цели. Той се предлага за мисии по наблюдение и разузнаване, а също така и за противопартизански операции с използване на въоръжение. Основните му предимства в сравнение със сега използваните реактивни бойни самолети и специализирани бойни вертолети в конфликти с ниска интензивност са ниската цена за придобиване и поддръжка, съчетани с голямата продължителност на полета. Също така в списъка на мисиите, които може да се изпълняват от T-Bird, се включва гранично и морско патрулиране, бойно и мирновременно търсене и спасяване, и въздушен преден авиационен насочвач.

Идеята не е нова и на пазара в момента се предлагат поне два такива самолета – IOMAX Archangel и AT-802L Longsword. Първият се базира на Thrush T660, а вторият е на основата на Air Tractor AT-802.

Прототипът на Т-Bird, показан на салона от LASA, беше въоръжен с блокове за реактивни снаряди С-5 с калибър 57 mm – по два големи блока УБ-32 (32 ракети) и два малки УБ-16-57М (16 ракети), както и с оръдейни контейнери УПК-23-250 (всеки по едно двуцевно 23-mm оръдие ГШ-23Л и 250 снаряда). Наблюдателното оборудване беше представено от контейнер TR под тялото, съдържащ обзорно-сензорната система FLIR Systems UltraForce 350-HD с телевизионен и инфрачервен канал, както и с лазерни устройства като например далекомер и целеуказател.

Според мениджъра на проекта Орлин Трифонов, цитиран от специализираното издание Flight Daily News, машината е предназначена за развиващите страни, но той е отказал да назове първия клиент.

Схемата на работа при наличие на поръчка е – компанията купува „зелени“ самолети Trush 510G (базов вариант, без никакво специализирано оборудване) и осъществява тяхната доработка за извършване на разузнавателни и щурмови задачи. При това конструкцията получава допълнително брониране в района на двигателя и кабината на екипажа, състоящ се от двама души – пилот и оператор на сензорната система. Също така горивните резервоари получават специална облицовка за предотвратяване на експлозия при попадение на куршуми.

В кабината се монтира ново приборно оборудване с цветни дисплеи за пилота и оператора, което включва цифрова карта, записващо устройство за информацията от сензорите и апаратура за предаване на видеоинформацията до наземна приемна станция (даунлинк). Комплексът бордно оборудване за мисията носи името Airborne LINX и се доставя от австрийската компания Airborne Technologies.

Сензорният контейнер TR-Pod, разработен от Arborne Technologies има две положения – работно пуснат под тялото и прибрано при излитане и кацане, при което се доближава до тялото на самолета, за да се избегнат повреди от чужди премети. Самолетът може да използва импровизирани писти за излитане и кацане с грунтово или тревно покритие.

Освен ракети и оръдейни контейнери, T-Bird може да носи и неуправляеми бомби ОФАБ-100-120, контейнери Б8-10 с 80 mm ракети и картечни контейнери HMG-12,7. Въоръжението може да се окачва както на пилони с държатели ПДС-16-500, на които може да се окачва както руско, така и западно въоръжение, така и на държатели БД3-57 за руско оръжие. Управлението на въоръжението се осъществява от специална система СМС, а прицелването се осъществява от специално разработен прицел RIS, ползван информация от сензорния контейнер TR-Pod. Осветлението на кабината е съвместимо с очила за нощно виждане.

Очаква се изпитанията на въоръжението на прототипа да се проведат в България по-късно тази година.

Снимки – Огнян СТЕФАНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Въздушно и морско шоу „Кавала-2017“
Следваща публикация
Най-интересното от Бурже 2017
209 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…

Paramount Group стартира серийното производство на AHRLAC

Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че стартира серийното производство на лекия разузнавателно-ударен самолет Mwari, който е известен още с абривиетурата AHRLAC (Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft).

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Меню