Българското участие на Бурже

159 прочитания

Да, тази година на авиосалона в Бурже се вееше и родния трикольор, символизиращ не малко българско представяне. Това беше компанията Light Armed Surveillance Aircraft (LASA) Engineering Ltd , базирана на летището в Казанлък, заемаща част от статичното изложение заедно с австрийския си партньор Airborne Technologies (компания, известна с работата си по оборудването на различни самолети и вертолети със специализирани системи за наблюдение и комуникация).

LASA представи проекта T-Bird – селскостопански самолет американско производство Truch 510G, оборудван за наблюдение и атаки по земни цели. Той се предлага за мисии по наблюдение и разузнаване, а също така и за противопартизански операции с използване на въоръжение. Основните му предимства в сравнение със сега използваните реактивни бойни самолети и специализирани бойни вертолети в конфликти с ниска интензивност са ниската цена за придобиване и поддръжка, съчетани с голямата продължителност на полета. Също така в списъка на мисиите, които може да се изпълняват от T-Bird, се включва гранично и морско патрулиране, бойно и мирновременно търсене и спасяване, и въздушен преден авиационен насочвач.

Идеята не е нова и на пазара в момента се предлагат поне два такива самолета – IOMAX Archangel и AT-802L Longsword. Първият се базира на Thrush T660, а вторият е на основата на Air Tractor AT-802.

Прототипът на Т-Bird, показан на салона от LASA, беше въоръжен с блокове за реактивни снаряди С-5 с калибър 57 mm – по два големи блока УБ-32 (32 ракети) и два малки УБ-16-57М (16 ракети), както и с оръдейни контейнери УПК-23-250 (всеки по едно двуцевно 23-mm оръдие ГШ-23Л и 250 снаряда). Наблюдателното оборудване беше представено от контейнер TR под тялото, съдържащ обзорно-сензорната система FLIR Systems UltraForce 350-HD с телевизионен и инфрачервен канал, както и с лазерни устройства като например далекомер и целеуказател.

Според мениджъра на проекта Орлин Трифонов, цитиран от специализираното издание Flight Daily News, машината е предназначена за развиващите страни, но той е отказал да назове първия клиент.

Схемата на работа при наличие на поръчка е – компанията купува „зелени“ самолети Trush 510G (базов вариант, без никакво специализирано оборудване) и осъществява тяхната доработка за извършване на разузнавателни и щурмови задачи. При това конструкцията получава допълнително брониране в района на двигателя и кабината на екипажа, състоящ се от двама души – пилот и оператор на сензорната система. Също така горивните резервоари получават специална облицовка за предотвратяване на експлозия при попадение на куршуми.

В кабината се монтира ново приборно оборудване с цветни дисплеи за пилота и оператора, което включва цифрова карта, записващо устройство за информацията от сензорите и апаратура за предаване на видеоинформацията до наземна приемна станция (даунлинк). Комплексът бордно оборудване за мисията носи името Airborne LINX и се доставя от австрийската компания Airborne Technologies.

Сензорният контейнер TR-Pod, разработен от Arborne Technologies има две положения – работно пуснат под тялото и прибрано при излитане и кацане, при което се доближава до тялото на самолета, за да се избегнат повреди от чужди премети. Самолетът може да използва импровизирани писти за излитане и кацане с грунтово или тревно покритие.

Освен ракети и оръдейни контейнери, T-Bird може да носи и неуправляеми бомби ОФАБ-100-120, контейнери Б8-10 с 80 mm ракети и картечни контейнери HMG-12,7. Въоръжението може да се окачва както на пилони с държатели ПДС-16-500, на които може да се окачва както руско, така и западно въоръжение, така и на държатели БД3-57 за руско оръжие. Управлението на въоръжението се осъществява от специална система СМС, а прицелването се осъществява от специално разработен прицел RIS, ползван информация от сензорния контейнер TR-Pod. Осветлението на кабината е съвместимо с очила за нощно виждане.

Очаква се изпитанията на въоръжението на прототипа да се проведат в България по-късно тази година.

Снимки – Огнян СТЕФАНОВ

Свързани теми

Предишна публикация
Най-интересното от Бурже 2017
Следваща публикация
Краят на прехващача МиГ-23 – част – 1
159 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС на САЩ все пак ще купи леки бойни самолети

ВВС на САЩ все пак ще стартират конкурс за доставка на леки турбовитлови бойни самолети, като цели сключване на договор до края на септември 2019 г. Това се чете от сайта за потенциални обществени поръчки в САЩ FedBizOpps.

Афганистан ще получи още шест Super Tucano

Афганистан ще получи допълнителни шест леки бойни самолети A-29 Super Tucano. Сделката бе обявена на 25 октомври 2017 г. Машините ще се сглобяват от американската компания Sierra Nevada Corporation (SNC) и се финансират от американското правителство.

Филипините купуват шест Super Tucano

Филипините са сключили договор с бразилската компания Embraer за доставката на шест леки витлови бойни самолета A-29 Super Tucano. Това обяви компанията днес, 30 ноември 2017 г.

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Paramount Group стартира серийното производство на AHRLAC

Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че стартира серийното производство на лекия разузнавателно-ударен самолет Mwari, който е известен още с абривиетурата AHRLAC (Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft).

Меню