Министър Каракачанов е разговарял с РСК „МиГ” за поддръжката на МиГ-29

0 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е провел разговори с ръководството на РСК „МиГ“, за да обсъди варианта за поддръжката на наличните МиГ-29. Това съобщава БНР.

„Моята идея е да дойдат специалисти от РСК „МиГ“ от Русия, да прегледат състоянието на двигателите и да направят разчет какви средства са необходими за ремонта на изтребителната авиация”, обяснява министър Каракачанов.

Военният министър добави, че се търсят варианти за „освежаване“ и на 14 щурмовици Су-25. По думите му, ако се стигне до споразумение с руските специалисти, България може да разполага с 15 изтребителя и с 14 щурмовици.

Изказването си Каракачанов прави в контекста на това, че след края на работата на „Комисията „Gripen” ще се чака ново одобрение на разходите от Народното събрание и след това ще се водят дълги преговори.

Макар и в изказването на военният министър да има много рационално от гледна точка на търсене на оптимална поддръжка на наличната бойна авиация до нейната замяна, се вижда че вероятно започва да се търси вариант за отказ от покупката на нов изтребител и поддръжането на наличната бойна авиация вместо това.

Подобни оценки обаче вече са правени и бяха залегнали в инвестиционния проект за покупка на нов изтребител, приет от Народното събрание през юни 2016 г. Та се четеше, че поддръжката на наличните МиГ-29 до края на жизнения им цикъл и тяхната адаптация към изискванията на НАТО би излязла около 1,7 млрд. лева без да има повишаване на бойните способности на авиацията.

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи задачата на ВВС в Черна гора
Следваща публикация
Президентът Радев смята, че не даваме правилните сигнали около новия изтребител
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню