МО прекрати процедурата за удължаване ресурса на КСА-2

11 прочитания

Министерство на отбраната прекрати на 28 юли 2017 г., процедурата за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за удължаване на междуремонтния ресурс на кутиите на самолетните агрегати КСА-2 за изтребителите МиГ-29, поради липса на подходящи оферти.

Решението за прекратяване бе публикувано днес, 31 юли 2017 г. За участие в процедурата са се явили двама кандидата – българската компания „Авиостарт” ООД и украинската компания „УКРИНМАШ”.

И двамата кандидати са отстранени заради това, че не са доказали документално, че са оторизирани конструктора/производителя или националните власти за изпълнение на услугата предмет на договора.

„Авиостарт” ООД са представили извадка на договор между фирмата и РСК „МиГ” от януари 2016 г., от който не е станало ясно дали в договора влиза и изпълнение на дейности предмет на обществената поръчка.

Украинската държавна компания „УКРИНМАШ” е показала документ, от който става ясно, че тя е упълномощена да участва в процедурата от името на „Одеския авиационен завод”, които нямат право да изнасят стоки и услуги с военно предназначение. Комисията не приема това, тъй като „Одеския авиационен завод” не фигурира като подизпълнител в подадените документи.

Във връзка с това на 28 юли министърът на отбраната Красимир Каракачанов е подписал за прекратяване на процедурата.

Тя бе пусната на 12 юни 2017 г. и е за извършване на дейности по удължаване с 25 часа на междуремонтния ресурс до капитално-възстановителен ремонт (КВР) на седем броя КСА-2. Процедурата трябва да се движи максимално ускорено. Срокът за подаване на документи за участие е 26 юни. Проектната стойност на поръчката е 458 333,33 лв. без ДДС.

В мотивите за пускане на поръчката бе записано, че разполагаемият остатъчен междуремонтен ресурс на наличните кутии на самолетните агрегати КСА-2 ще осигури изпълнение на летателната дейност със самолетите МиГ-29 до края на месец юни 2017 г.

Летателната дейност с МиГ-29 продължава с намален темп и в очакване на доставка на нови КСА-2 в рамките на сключения през миналата година договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Послaникът на Швеция очаква скорошни преговори за Gripen
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Предложенията за оценка на военното сътрудничество не са адекватни
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню