Послaникът на Швеция очаква скорошни преговори за Gripen

3 прочитания

Посланикът на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм заявява, че очаква скоро да започнат преговори за доставката на шведските изтребители Gripen. Това заявява тя в интервю за седмичникът „Капитал”.

Бергхолм казва, че очаква в скоро време да се започнат междудържавни преговори за доставката на Gripen C/D. Тя прави това заключение на база заключението на междуведомствената експертна комисия, която оценяше офертите и думите на на министър-председателя Бойко Борисов, който увери по време на заседание на Европейския съвет преди няколко седмици, че българското правителство ще стартира преговорите в близко бъдеще.

Според шведския посланик процедурата до момента е професионална и прозрачна. Искането за обвързваща оферта е било добре структурирано и е давало критерии, които са гарантирали честна процедура.

Бергхолм смята, че е добре Народното събрание да взима отношение още в ранната фаза на процедурата и тя очаква българските депутати да се отнесат към избора професионално.

Шведският посланик отговори и на твърденията за корупция при сделките с Gripen в Чехия и Унгария, като подчерта, че обвиненията там не са насочени към Швеция и не са били доказани. Тъй като България търси междуправителствено споразумение, то това е условия за прозрачност.

Бергхолм обяснява, че Европейският съюз има законодателство по въпроса за индустриалното сътрудничество, а Saab е собственик на голям инвеститор в Швеция, който определено ще потърсят възможности за инвестиране в България. В Чехия и Унгария има сериозно разширение на работата на шведски компании, след сключването на договора за нов изтребител.

Шведският посланик отбелязва, че Gripen се използват успешно в две други държави от НАТО – Чехия и Унгария, че изтребителят отговаря на стандартите на Алианса и се използва успешно от него.

Свързани теми

Предишна публикация
easyJet пуска линия София – Единбург
Следваща публикация
МО прекрати процедурата за удължаване ресурса на КСА-2
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню