ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

68 прочитания

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

В решението се чете, че ТЕРЕМ ЕАД отговаря на всички критерии за подбор, получила е най-висока оценка на изискванията на възложителя и няма на лице основания за отстраняване от процедурата. Конкретната работа ще се извършва от ТЕРЕМ Летец ЕАД, която е 100% собственост на ТЕРЕМ ЕАД.

От процедурата е бил отстранен украинския кандидат УКРИНМАШ, тъй като компанията е имала редица неизрядности в подадените документи за участие в обществената поръчка. Тези неизрядности не са били отстранени, въпреки че на кандидата е даден шанс за това.

Процедурата бе обявена на 2 август 2017 г., на база на решение от 28 юли. Обект на поръчката е вертолет Ми-17 с борден номер 418 и сериен номер 103М15. КВР трябва да се извърши на планера, двигателите и редуктора на машината, както и на агрегати и изделия от сваляемото въоръжение и друго съпътстващо оборудване.

След ремонта вертолетът трябва да има междуремонтен ресурс от седем години или 1500 часа, а двигателите му 10 години или 1500 часа. При заявка на МО изпълнителят трябва и да удължи общия технически ресурс по години на машината до 35 години. Оставена е и опция за поставяне на виброгасител.

Очакваната цена на услугата е 4 083 333,33 лв. без ДДС.

През миналата година на няколко пъти тогавашният командир бригаден генерал Петьо Мирчев на 24-та авиобаза алармира, че към края на 2017 г. базата му може да остане само с един изправен Ми-17. През септември 2016 г. бе пусната обществена поръчка за КВР на три Ми-17, но няколко дни по-късно тя бе отменена поради допускане на грешки във възлагането ѝ.

Свързани теми

Предишна публикация
15 години от старта на операциите на „България ер”
Следваща публикация
Летище София посреща 6-милионния си пътник
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на българските ВВС е претърпял инцидент на земята по време на тренировъчни полети от авиобаза Граф Игнатиево днес, 19 януари 2018 г. Няма пострадали. Това съобщават от ВВС

Меню