Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

56 прочитания

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Двата Ми-171Ш са от състава на македонската полиция и имат бордни номера МАР-7710 и МАР-7711. Машините са пристигнали по земя през ноември и по тях се работи под надзора на руски специалисти.

Македония до сега традиционно работеше с Украйна по поддръжката на своята вертолетна техника в лицето на Ми-17 и Ми-24. Ремонтите се извършваха в украинското предприятие „Авиакон” в Конотоп, а значителна част от същите машини са купувани от Украйна.

При вертолетите Ми-171Ш обаче Македония няма юридическото право да ги поддържа в предприятия, които не са лицензирани от Русия. Македонското правителство е решило ремонта да се извърши в сръбския завод „Мома Станойлович”, тъй като той има лиценз от Русия.

Не са известни финансовите параметри на сделката.

Сърбия има амбиция да превърне „Мома Станойлович” в регионален център за ремонт на руска вертолетна техника. Страната през миналата година получи два Ми-17В-5 и води преговори за още шест машини от същия тип.

В момента македонската полиция експлоатира два Ми-171Ш и един Ми-17В-5 (борден номер МАР-7714). През 2008 г. Македония купи общо четири вертолета за своята полиция – два Ми-171Ш за $20,4 млн. от литовска компания и два Ми-17В-5 за $21,7 млн. от финалндска компания. В последствие през 2014 г. единият Ми-17В-5 (борден номер МАР-7712) катастрофира.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D
Следваща публикация
Boeing и Embraer преговарят за сливане
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ поиска да купи Chinook

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Мароко купи AH-64 Apache

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена…

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Bell 505

Черна гора купува Bell 505

ВВС на Черна гора ще се сдобият с четири леки еднодвигателни вертолета Bell 505. Това съобщава сръбския авиационен портал Tango Six.

Египет желае да купи 10 броя AH-64E

Египет е проявил желание да закупи 10 щурмови вертолети AH-64E Apache. Това се чете в съобщението, което е изпратила Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) към Конгреса на САЩ.

Меню