Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

57 прочитания

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Двата Ми-171Ш са от състава на македонската полиция и имат бордни номера МАР-7710 и МАР-7711. Машините са пристигнали по земя през ноември и по тях се работи под надзора на руски специалисти.

Македония до сега традиционно работеше с Украйна по поддръжката на своята вертолетна техника в лицето на Ми-17 и Ми-24. Ремонтите се извършваха в украинското предприятие „Авиакон” в Конотоп, а значителна част от същите машини са купувани от Украйна.

При вертолетите Ми-171Ш обаче Македония няма юридическото право да ги поддържа в предприятия, които не са лицензирани от Русия. Македонското правителство е решило ремонта да се извърши в сръбския завод „Мома Станойлович”, тъй като той има лиценз от Русия.

Не са известни финансовите параметри на сделката.

Сърбия има амбиция да превърне „Мома Станойлович” в регионален център за ремонт на руска вертолетна техника. Страната през миналата година получи два Ми-17В-5 и води преговори за още шест машини от същия тип.

В момента македонската полиция експлоатира два Ми-171Ш и един Ми-17В-5 (борден номер МАР-7714). През 2008 г. Македония купи общо четири вертолета за своята полиция – два Ми-171Ш за $20,4 млн. от литовска компания и два Ми-17В-5 за $21,7 млн. от финалндска компания. В последствие през 2014 г. единият Ми-17В-5 (борден номер МАР-7712) катастрофира.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция се споразумя за 70 броя OH-58D
Следваща публикация
Boeing и Embraer преговарят за сливане
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Меню