Boeing и Embraer преговарят за сливане

7 прочитания

Американският самолетостроител Boeing води преговори с бразилската компания Embraer за евентуално сливане. Това потвърдиха от двете компании, след като по-рано Wall Street Journal съобщи за разговорите между двата гиганта.

„Няма гаранции, че от тези дискусии ще произлезе сделка. Boeing и Embraer нямат намерение да правят допълнителни коментари по тези разговори”, се казва в общо изявление на двете самолетостроителни компании.

В изявлението се подчертава, че евентуалната сделка ще подлежи на одобрение от бразилското правителство, регулаторните органи, бордовете на директорите на двете компании и акционерите на Embraer.

Бразилското правителство държи златна акция в Embraer и може да налага вето по решения на борда на директорите на компанията. Според бразилски медии, местното правителство е останало изненадано от новината, че компанията преговаря с Boeing за сливане.

При евентуално сливане между двете компании, ще има възможност за по-ефективно противопоставяне на Airbus, които през октомври обявиха, че купуват мажоритарен дял в програмата на Bombardier Cseries, което даде достъп на европейската компания до пазара на 130 – 150-местни самолети.

Не е ясно от каква част от портфолиото на Embraer се интересува Boeing. Бразилската компания има много широк асортимент – регионални и бизнес джетове, турбовитлови учебни и бойни самолети, военно-транспортни машини и селскостопански самолети.

Embraer и Boeing имат сериозни възражения срещу канадската програма CSeries, като двете компании имат отделни акции срещу нея.

По-рано през седмицата Департаментът (министерството) на търговията на САЩ обяви, че подкрепя Boeing в иска им за налагане на наказателни мита срещу вноса на CSeries в САЩ. Налагането на митата подлежи на финално одобрение от Комисията по международна търговия на САЩ, като това решение се чака около 1 февруари 2018 г.

Бразилия в същото време също твърди, че Bombardier се възползва от незаконно държавно финансиране в програмата CSeries. Световната търговска организация се е съгласила вече да разгледа оплакванията на бразилската страна.

Инвеститорите приеха относително добре новината. Акциите на Embraer се качина с почти 23% от началото на деня, но тези на Boeing загубиха около 1% от стойността си.

Свързани теми

Предишна публикация
Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия
Следваща публикация
Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вътрешни проблеми в Embraer забавят обединението с Boeing

Сериозни трудности в реорганизацията на бразилската самолетостроителна компания Embraer, забавя създаването на обединение за производство на регионални джетове с Boeing. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

Меню