Boeing и Embraer преговарят за сливане

7 прочитания

Американският самолетостроител Boeing води преговори с бразилската компания Embraer за евентуално сливане. Това потвърдиха от двете компании, след като по-рано Wall Street Journal съобщи за разговорите между двата гиганта.

„Няма гаранции, че от тези дискусии ще произлезе сделка. Boeing и Embraer нямат намерение да правят допълнителни коментари по тези разговори”, се казва в общо изявление на двете самолетостроителни компании.

В изявлението се подчертава, че евентуалната сделка ще подлежи на одобрение от бразилското правителство, регулаторните органи, бордовете на директорите на двете компании и акционерите на Embraer.

Бразилското правителство държи златна акция в Embraer и може да налага вето по решения на борда на директорите на компанията. Според бразилски медии, местното правителство е останало изненадано от новината, че компанията преговаря с Boeing за сливане.

При евентуално сливане между двете компании, ще има възможност за по-ефективно противопоставяне на Airbus, които през октомври обявиха, че купуват мажоритарен дял в програмата на Bombardier Cseries, което даде достъп на европейската компания до пазара на 130 – 150-местни самолети.

Не е ясно от каква част от портфолиото на Embraer се интересува Boeing. Бразилската компания има много широк асортимент – регионални и бизнес джетове, турбовитлови учебни и бойни самолети, военно-транспортни машини и селскостопански самолети.

Embraer и Boeing имат сериозни възражения срещу канадската програма CSeries, като двете компании имат отделни акции срещу нея.

По-рано през седмицата Департаментът (министерството) на търговията на САЩ обяви, че подкрепя Boeing в иска им за налагане на наказателни мита срещу вноса на CSeries в САЩ. Налагането на митата подлежи на финално одобрение от Комисията по международна търговия на САЩ, като това решение се чака около 1 февруари 2018 г.

Бразилия в същото време също твърди, че Bombardier се възползва от незаконно държавно финансиране в програмата CSeries. Световната търговска организация се е съгласила вече да разгледа оплакванията на бразилската страна.

Инвеститорите приеха относително добре новината. Акциите на Embraer се качина с почти 23% от началото на деня, но тези на Boeing загубиха около 1% от стойността си.

Свързани теми

Предишна публикация
Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия
Следваща публикация
Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Boeing намалява темпа на производство на 737

Boeing намалява темпа на сглобяване на тяснофюзелажния си модел 737 с близо 20% от средата на този месец. Това е съобщил вчера, 5 април 2019 г., изпълнителният директор на компанията Денис Мюленбърг.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Меню