Президентството предложи покупка на медицински вертолети

381 прочитания

Проектът трябва да се реализира в рамките на План за възстановяване и устойчивост на Република България

Президентството предложи да се купят пет медицински вертолета, около които да се изгради система за спешна медицинска помощ от въздуха (HEMS). Това трябва да се реализира в рамките на националния план, който да способства за възстановяването от кризата, причинена от COVID-19.

Проектът, заедно с още три, бе представен днес, 3 декември 2020 г., на Дондуков 2. На презентацията присъстваха президента Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова.

Предложението бе представено от полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС. Проектът за системата HEMS трябва да бъде включен в четвъртия стълб на Плана за възстановяване, който е посветен на здравеопазването.

Стоянов акцентира, че подобна система в България отсъства, за разлика от практически всички членки на Европейския съюз. Той припомни добре известните истини около наличието на система за HEMS – осигуряване на бърз превоз на пострадали в рамките на т.нар. „златен час”. По този начин жертвите при пътно-транспортни произшествия могат да намалеят с 25 – 30%. Отделно, ще има по-добра реакция при пострадали с инсулт, където бързия превоз до специализирана болница ще минимизира негативните прогнози. Машините ще могат да се задействат и в случаи на бедствия и аварии.

Предложението, което е дадено от президентската институция е за създаване на система около Телефон 112, който да координира използването на вертолетите. В София трябва да се създаде Главен оперативен център, където ще се базира един вертолет. В Пловдив, Плевен, Бургас и Варна ще се създадат площадки, където да се базират останалите четири машини. За тези машини трябва да се осигурят 16 екипажа.

Така с пет вертолета може да се покрие по-голямата част от страната, в рамките на т.нар. „Златен час”. Тоест, получаване на сигнал, до 20 минути полет до пострадалия, 20 минути по стабилизирането му и качването му на вертолета и още 20 минути за транспорт до най-близката специализирана болница.

Към тази система може да се нагоди и вертолетът, който евентуално ще бъде купен с отклонените средства по оперативна програма „Региони в растеж”.

Според президентската институция, този проект ще струва 85 млн. лева, като в сумата влиза покупката на вертолетите, изграждане на инфраструктура и осигуряване на логистика.

Всяка страна-членка на ЕС изготвя свой национален план, който да способства за възстановяването от кризата, причинена от COVID-19. Към плановете се прилагат конкретни проекти, за които ще се търси европейско финансиране. Крайният срок за подаване на националните планове пред Европейската комисия е 30 април 2021 г. Българското правителство обаче даде кратък срок за обществени консултации по българския проект за план – от 30 октомври до 29 ноември 2020 г. – тоест, само един месец.

Президентът Радев обясни, че е било взето решение, вместо да се дава просто становище от Президентството по плана, да се предложат конкретни проекти. Финалното решение, за това какви проекти да се представят на Европейската комисия, обаче е на правителството.

Предложението на Президентството за покупка на вертолети за HEMS идва на фона на отказа на парламента да отпусне 25 млн. лева в бюджета за догодина за покупка на две такива машини. Това стана практически без дебат и при полупразна зала.

Свързани теми

Предишна публикация
Капитан Георги Йорданов с прощален полет
Следваща публикация
Как без дебат управляващите отхвърлиха покупката на два медицински вертолета
381 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Индия търси нови морски вертолети

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Меню