Мианмар купува Су-30

18 прочитания

Русия ще достави на Мианмар шест тежки двудвигателни изтребителя Су-30. Договореността е била постигната по време на визитата на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Информация за сделката дава заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Александър Фомин, цитиран от ТАСС.

„В хода на визитата на министъра на отбраната на Русия е постигната договореност за покупката от Мианмар на шест самолета Су-30. Предполагам, че той ще стане основен боен самолет на ВВС на страната и ще се използва за защита на териториалната ѝ цялост и справяне с терористични заплахи”, заявява Фомин.

Заместник-министърът на отбраната на Русия отбелязва, че Мианмар е много доволна от експлоатираната в момента авиационна техника руско производство, включително вертолетите Ми-24, Ми-17, изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети Як-130.

От съобщението не става ясно какъв точно Су-30 ще бъде доставен на азиатската държава. В последните години се рекламира Су-30СМЕ, който е експортен вариант на Су-30СМ, който от своя страна е версия за Индия Су-30МКИ, но с изцяло руска авионика.

ВВС на Мианмар в момента експлоатират микс от руска и китайска бойна авиационна техника. МиГ-29 и F-7 са основни изтребители в момента, като се очаква доставка на 16 леки китайски изтребителя JF-17/FC-1. В същото време се използват и остарелите изтребителите-бомбардировачи Q-5.

Свързани теми

Предишна публикация
Ники Лауда си върна контрола над Niki
Следваща публикация
Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия е подписала договора за Су-35

Русия и Индонезия са подписали договора за доставката на 11 многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава агенцията „Интерфакс”, цитирайки собствени източници в индонезийската столица Джакарта.

Плевнелиев: Ако се откажем от F-16, това е национален провал

Бившият президент Росен Плевнелиев (2012 – 2017) начерта апокалиптични картини, ако се стигне до отказ от покупката на F-16 и заяви, че това ще е национален провал, който ще доведе до геополитическа изолация. Това каза той днес, 9 юни 2019 г. в предаването „Денят започва“ по БНТ1.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Меню