УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

25 прочитания

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Жалбата до ВАС е заведена на 2 януари 2018 г. Това се вижда от справка на сайта на съда. Жалбата е насочена към четвърто отделение на ВАС. Все още няма насрочена дата за заседание, а от публикуваното на сайта се вижда, че текат различни процедури по окомплектоване на делото.

Обжалването във ВАС е отбелязано и на сайта на МО посветен на обществените поръчки на военното ведомство.

УКРИНМАШ, която протестира срещу обществената поръчка и ограничаването ѝ до само една компания, която е поканена за участие, поиска налагане на временна мярка спиране на процедурата, но КЗК отхвърли това искане на 29 декември 2017 г.

Тъй като УКРИНМАШ обжалва във ВАС военното министерство не може да продължи преговорите с РСК „МиГ” и процедурата фактически е спряна, докато ВАС не се произнесе по жалбата.

Не е ясно кога ще стане това, но обжалването във ВАС спокойно може да отнеме месец или два. Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че очаква всичко това да приключи до края на февруари.

КЗК от своя страна ще трябва да се произнесе по същинската жалба на УКРИНМАШ. По закон това трябва да стане до края на януари, но реално, поради голямото натоварване на комисията, едва ще ще стане факт до края на февруари. Дори и жалбата да бъде отхвърлена, украинската компания отново може да обжалва пред ВАС.

Докато вървят тези процедури, МО няма право да сключва договори по въпросната поръчка, което значи, че поддръжката на МиГ-29 е замразена за сега.

Свързани теми

Предишна публикация
България ер увеличава полетите до Тел Авив
Следваща публикация
Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Меню