Ники Лауда си върна контрола над Niki

23 прочитания

Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда успя да спечели наддаването за покупката на авиокомпанията Niki, след сериозни преговори и развалено споразумение с холдинга IAG. Това съобщава Reuters.

Niki трябваше да бъде продадена на холдинга IAG, но това се провали след като съда отсъди, че делото за обявяване в несъстоятелност на авиокомпанията трябва да се премести от Германия в Австрия. Това даде възможност на други заинтересувани страни да започнат да наддават за авиокомпанията, част от фалиралата Air Berlin.

Късно в понеделник синдиците на Niki съобщиха, че компанията Laudamotion GmbH, контролирана от Ники Лауда, е дала най-добро предложение в прозрачен процес по наддаване за активите на фалиралата авиокомпания.

За сега не се съобщава на каква цена ще бъде купена Niki, а сделката трябва да мине през правно одобрение. IAG смяташе да плати €20 млн. за същите активи.

Ники Лауда е заявил, че се радва за покупката. Той основа авиокомпанията през 2003 г., но я продаде на Air Berlin през 2011 г. 68-годишният Лауда обаче няма намерение да запазва името Niki и ще използва бранда Laudamotion, който в момента развива в областта на бизнес полетите.

Лауда е заявил още, че смята да запази повечето от 1000-та служители на Niki, както и 15-те броя A320 на авиокомпанията. Австриецът смята да рестартира полетите до края на март, като се съсредоточи към нискотарифни и чартърни превози до Турция, Гърция и Испания. Авиокомпанията си запазва и слотовете за летния сезон.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази задоволство, че авиокомпанията остава в австрийски ръце, но холдингът IAG имаше по-сериозни планове за Niki и смяташе да използва останките от авиокомпанията за експанзия към Централна и Източна Европа.

Само за няколко месеца Niki премина през няколко етапа – първо бе част от фалиралата Air Berlin, след което Lufthansa искаше да я купи, но Европейската комисия даде да се разбере, че няма да разреши сделката по монополни причини. След това IAG, собственик на Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling и няколко други авиокомпании, стигна до споразумение и искаше да интегрира компанията в своята нискотарифна Vueling.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 787-10 получи типов сертификат
Следваща публикация
Мианмар купува Су-30
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

IAG купува Niki за €20 млн.

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

easyJet се споразумя за част от Air Berlin

Британската нискотарифна авиокомпания easyJet се споразумя за взимане на част от активите на Air Berlin и в същото време ще предложи работа на част от служителите на компанията. Това съобщава Reuters.

Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Унгарските ВВС получиха два A319

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

Меню