Ники Лауда си върна контрола над Niki

8 прочитания

Бившият пилот и световен шампион от Формула 1 Ники Лауда успя да спечели наддаването за покупката на авиокомпанията Niki, след сериозни преговори и развалено споразумение с холдинга IAG. Това съобщава Reuters.

Niki трябваше да бъде продадена на холдинга IAG, но това се провали след като съда отсъди, че делото за обявяване в несъстоятелност на авиокомпанията трябва да се премести от Германия в Австрия. Това даде възможност на други заинтересувани страни да започнат да наддават за авиокомпанията, част от фалиралата Air Berlin.

Късно в понеделник синдиците на Niki съобщиха, че компанията Laudamotion GmbH, контролирана от Ники Лауда, е дала най-добро предложение в прозрачен процес по наддаване за активите на фалиралата авиокомпания.

За сега не се съобщава на каква цена ще бъде купена Niki, а сделката трябва да мине през правно одобрение. IAG смяташе да плати €20 млн. за същите активи.

Ники Лауда е заявил, че се радва за покупката. Той основа авиокомпанията през 2003 г., но я продаде на Air Berlin през 2011 г. 68-годишният Лауда обаче няма намерение да запазва името Niki и ще използва бранда Laudamotion, който в момента развива в областта на бизнес полетите.

Лауда е заявил още, че смята да запази повечето от 1000-та служители на Niki, както и 15-те броя A320 на авиокомпанията. Австриецът смята да рестартира полетите до края на март, като се съсредоточи към нискотарифни и чартърни превози до Турция, Гърция и Испания. Авиокомпанията си запазва и слотовете за летния сезон.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази задоволство, че авиокомпанията остава в австрийски ръце, но холдингът IAG имаше по-сериозни планове за Niki и смяташе да използва останките от авиокомпанията за експанзия към Централна и Източна Европа.

Само за няколко месеца Niki премина през няколко етапа – първо бе част от фалиралата Air Berlin, след което Lufthansa искаше да я купи, но Европейската комисия даде да се разбере, че няма да разреши сделката по монополни причини. След това IAG, собственик на Aer Lingus, British Airways, Iberia, Vueling и няколко други авиокомпании, стигна до споразумение и искаше да интегрира компанията в своята нискотарифна Vueling.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Niki подава заявление за обявяване в несъстоятелност след провала на сделката с Lufthansa

Нискотарифната авиокомпания Niki обяви, че стартира процедура по обявяване в несъстоятелност, след като днес, 13 декември 2017 г., стана ясно, че Lufthansa се изтегля от преговорите за придобиване, след сигнали от Европейската комисия, че сделката няма да бъде одобрена.

IAG купува Niki за €20 млн.

Холдингър International Airlines Group (IAG) обяви, че ще купи австрийската нискотарифна авиокомпания Niki за €20 млн. и ще предостави други €16,5 млн. за да подобри ликвидността ни. Това съобщава Reuters.

Унгарските ВВС получиха два A319

Унгарските ВВС получиха два пътнически самолета Airbus A319 в рамките на церемония провела се миналата седмица. Машините ще се използват за транспортни задачи в интерес на въоръжените сили на страната.

easyJet се споразумя за част от Air Berlin

Британската нискотарифна авиокомпания easyJet се споразумя за взимане на част от активите на Air Berlin и в същото време ще предложи работа на част от служителите на компанията. Това съобщава Reuters.

Ники Лауда взима Niki за малко над €30 млн.

Бившият световен шампион от Формула 1 Ники Лауда е спечелил наддаването на авиокомпанията Niki срещу сумата от €30,3 млн. Това съобщава германският вестник Bild am Sonntag, цитиран от Reuters.

Меню