Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

24 прочитания

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Въпросът беше поставен от председателя на комисията Константин Попов, бивш началник на отбраната и командващ ВВС. Той се интересуваше какви ще бъдат резултатите от провеждащия се преглед на Програмата за развитие на отбранителните способности на Република България – 2020 и Плана за развитие на Въоръжените сили – 2020, във връзка с бъдещето на военнообразователната система. Попов изрази положителна позиция за намиране на необходимите ресурси и възстановяване на Висшето военновъздушно училище на базата на факултет „Авиационен” в Долна Митрополия, като уточни, че не бива да се нарушава статутът на НВУ „Васил Левски”.

Работи се по този въпрос, отговори министърът на отбраната Красимир Каракачанов, и по пътна карта за комплексно авиационно образование. В последно време са отпуснати 4 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата на факултета, за да може да се пристъпи към следващия етап. Според министъра както местната, така и авиационната общественост подкрепят възстановяването на училището. Той смята, че трябва да се ползва опитът на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”. Все пак, предупреди министърът, има икономически заинтересовани среди, от които може да се очаква да попречат на решаването на този въпрос. Според него процесът трябва да върви постепенно и да не е за сметка на НВУ. Още повече, че при този малък продукт, който в момента дава факултет „Авиационен”, това не може да стане, посочи той.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е провел разширено работно съвещание в Долна Митрополия с представители на военните училища и на бизнеса, който се занимава с авиационно образование у нас. И продължи:

„На това съвещание трябваше да отговорим на два въпроса. Първият, защо докладът на министъра на отбраната в служебното правителство до НАОА да се създаде висше военно училище е отхвърлен през април 2017 г. Вторият, как са изпълнени мероприятията, заложени в пътната карта, за да може при повторно обявяване от министъра на отбраната на желание да разкрием такова училище, то да бъде успешно. Откриването на военните училища не може да стане без акт на парламента, а това не може да стане без НАОА да акредитира предварително доклад за създаване на такова училище. Анализът от тази среща показа, че не всички меропирятия от пътната карта са изпълнение, т.е. към този момент факултетът не е готов с предложение да бъде преобразуван във Военновъздушно училище. Причината за това е, че там има още неща да се довършат. Много по-сериозни са задачите по създаване на академичен състав, по сертифициране на преподавателите за водене на курсове, които да бъдат припознати от Европейската агенция по въздухоплаване, за да бъдем конкуретноспособни.”

Съществува желание, каза още Запрянов, от цялата академична общност на военното образование да се помогне на факултета да бъде подготвен. Тук заместник-министърът държеше да допълни нещо много важно, както се изрази той. НАОА е акредитирала през 2016 г. НВУ с най-висока оценка от всички университети в България – 9,8. Това е единственият университет, който е сертифициран за шест години напред. Т.е. акредитацията му изтича през 2022 г.

Така както е поставена задачата от министъра на отбраната по пътната карта трябва до 2020 г. МО да внесе доклад за разкриване на Висше военновъздушно училище, който да мине на оценка и акредитация от НАОА. След това следва, уточни заместник-министърът, да се преиздаде нов акт за акредитация на НВУ без този факултет. Има голяма опасност, предупреди той, ако отделим факултета без да е акредитиран, няма да бъдат легитимни дипломите на нашите военновъздушни специалисти. Ако не се пристъпи с пълна подготовка и съответна акредитация, има риск и дипломите на НВУ да бъдат нелегитимни, стана ясно още от думите на Запрянов.

Усилията за възстановяване на Висшето военновъздушно училище бяха подкрепени още в репликите на народните представители Таско Ерменков, Симеон Симеонов и Пламен Манушев. Народният представител Милен Михов припомни, че тази година се навършват 140 години от създаването на НВУ. Според него не бива Военновъздушното училище да се възстановява на всяка цена. По-важно е, смята той, да се подобри военновъздушната подготовка и да се развива самото образование.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка
Следваща публикация
Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Курсанти с първи самостоятелен полет

Между 23 и 26 юли 2018 г., курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски“ изпълниха първите си самостоятелни полети на летище Долна Митрополия. Това съобщават от ВВС.

Внасят проекта за нов изтребител в МС на 9 май

Инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде внесен за гласуване в Министерски съвет на 9 май 2018 г. Това заявиха премиера Бойко Борисов и военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес, 27 април 2018 г.

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Су-25 в България – Началото

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията…

L-410 поднови полетите си у нас

На 14 февруари 2019 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 068 от състава на 16-та транспортна авиационна група. Това съобщиха от ВВС.

Меню