Обсъжданията на проекта за нов изтребител в МС

18 прочитания

Беше публикувана стенограмата от заседанието на Министерски съвет (МС) от 16 май 2018 г., на което бяха гласувани двата инвестиционни проекта за превъоръжаване на Българската армия, включително и този за покупна на нов боен самолет.

Дебатите в МС не са особено информативни, но в тях се четат поне два интересни момента. Първо, финансовият министър Владислав Горанов фактически настоява да не се извършват авансови плащания по проектите, а заплащането им да става паралелно с получаването на техниката.

И две, премиерът Борисов показва липсата си на ентусиазъм по проектите и дори директно заявява, че не с такива обещания е дошъл на власт.

Публикуваме цялото обсъждане:

Точка 36
Проект на Решение за предложение до Народното събрание за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и приемане на актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин премиер, ако разрешите.
Два проекта – Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализиран, подчертавам, Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 година. Тези два проекта се реализират във връзка с изпълнението на Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 година, това е мярка 308. Включително проектите за модернизация и новия проект за Сухопътните войски, както и доклад на временната парламентарна комисия за проучване и изпълнението на процедурата за избор на нов тип боен самолет, приет с решение на 44-ото Народно събрание на 5 октомври миналата година.
Министерството на отбраната изготви разчет за разпределение на ресурсите, необходими за реализацията на основните приоритетни проекти за превъоръжаване на въоръжените сили. С оглед осигуряване на тяхното едновременно изпълнение и препоръките на доклада се предвижда актуализация на приетия Проект за инвестиционен разход на Военновъздушните сили, както и приемане на разработен Проект за инвестиционен разход за модернизация на Сухопътните войски.
По отношение на инвестиционния разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ следва да се отбележи, че със стартирането му ще се създаде реална перспектива за превъоръжаването на Сухопътни войски и развитие на техните способности. Изпълнението на проекта ще позволи превъоръжаването им с нови бойни машини и ще даде възможност за действия в пълния спектър на сухопътните операции, включително нощем и в екстремни климатични условия. Едновременно с това ще се подобрят бойната ефективност, мобилност и защитеност на формированията в зоната на операциите. С реализацията на проекта за Сухопътни войски ще бъде преодолян и съществуващият дефицит от способности на механизираните формирования от състава на Сухопътните войски, окомплектовани с налично въоръжение и техника. Ще бъде постигната оперативна съвместимост със страните членки на НАТО и ЕС.
Отчитайки текущото икономическо състояние на страната, цялостното изпълнение на проекта в кратък срок би имало значителна финансова тежест, поради което е предвидена възможност процесът за придобиване да се осъществи за по-дълъг период от време.
Проектът за инвестиционен разход е разработен за времеви интервал от 12 години на стойност 1 милиард 464 милиона лева с ДДС. Тоест, милиард двеста и двадесет плюс ДДС прави тази сума. Предвидено е придобиването на 150 единици бойна техника, специална техника, системи и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи.
Финансирането на проекта е препоръчително да се извърши по варианта, който сме посочили в таблица №1 – от 2018 до 2029 година. Там са разпределени сумите по години: 2018 година – 100 милиона; 2019 година – 100 милиона; 2010 година – 100 милиона и т.н., като големите разходи са през периода след 2026 година, когато разходите стават 150; 2027 година – 180 и т.н.
Необходимите единици техника, системи и оборудване следва да се придобият за по-кратък период от време – 8 години, а изплащането им, както вече казах – по таблица №1.
По отношение на проекта „Придобиване на нов тип боен самолет“, знаете, съобразявайки се препоръките на временната комисия, която, както казах, през октомври излезе със свой доклад, финансовата рамка на проекта е милиард и 800 милиона лева с ДДС. Предвижда се изплащането да се осъществи за период от десет години. Примерното разпределение сме го представили в таблица №2. Първите години – 2018-2019-2020 година са по 100 милиона, след което разходите се увеличават, 2021 година на 260, падат 2022 година на 240, отново падат 2023 година на 200 и последните години отново са по 100 милиона. Предложили сме и таблица, от която се виждат разходите, които ще се правят по години.
Накрая, ако разрешите, господин премиер, да изкажа моята колегиална благодарност към министъра на финансите. Въпреки многото срещи и разговори, които водихме, бяхме направили един друг разчет, в който не бяхме включили ДДС, а знаете, че проектите ги бяхме обявили в сумите без ДДС. Министерство на финансите положи сериозни усилия, заедно със специалисти от Министерството на отбраната за това тази схема за разплащане, която…

БОЙКО БОРИСОВ: На 4 милиарда – 20% са 800 милиона.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Те са малко по-малко, сумата е 3 милиарда 264 милиона.

БОЙКО БОРИСОВ: Горанов.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Два са основните принципи, които трябва да спазваме, ако парламентът одобри проектите. Първият принцип, според мен, който трябва да се спазва, е при разговорите с потенциалните доставчици на бойната техника да се съобрази моментът на физическото получаване на техниката, доколкото е възможно, максимално с графика за разплащане от гледна точка на спазване на принципа на текущо начисляване, прилаган от Евростат по отношение на нотификациите за дефицита и дълга. Вероятно ме разбира вицепремиерът Каракачанов, ако не – ще имаме допълнителни разговори впоследствие, защото е свързано със самото договаряне и имплементиране на проектите. Другият принцип много ми се иска да бъде поне, ако за ВВС се случи по-трудно, то поне за сухопътната техника да се положат усилия – максимално да се въвлече българският военнопромишлен комплекс, защото има риск цялата тази инвестиция да финансира чужди икономики.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Ако разрешите, господин премиер.
Абсолютно съм съгласен. Точно това е разработено в проекта за сухопътната машина – лицензионен трансфер на технология, производството в България, поддръжка през целия жизнен цикъл на машината в България, а не както се случваше, както всички бяхме свидетели. Защото мина разходът за спартаните и кугърите преди две заседания – договорите са правени така, че ти си зависим от доставчика. Тук става въпрос за асамблиране на машината в България, ангажиране на български производител – някои от заводите ТЕРЕМ, а най-вероятно ще бъдат…

БОЙКО БОРИСОВ: Всичките.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: …кооперирани две от предприятията – и ТЕРЕМ – Търговище, и ТЕРЕМ – Провадия. Участие на търновския, включване на други частни фирми по отношение на оптика, комуникации…

БОЙКО БОРИСОВ: Другите с боеприпаси.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Точно така. И поддръжката през целия жизнен цикъл – в България.
По отношение на самолетите това е по-трудно за реализация. В разговорите, които…

БОЙКО БОРИСОВ: Самолети, ясно е, че ще купим. Да кажем, че почваме да произвеждаме в „Авионамс“ изтребители, не е сериозно. Но сухопътната техника… можем да ремонтираме старата, да я приведем в по-добър вид, да я модернизираме и в същото време там, където пък нямаме възможности – да се купят необходимите нови, така че да развием целия комплект както трябва.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Абсолютно вярно.

БОЙКО БОРИСОВ: Въпросът е, че паралелно с това, с Горанов понеже доста време работихме по тази тема, и доходите на военнослужещите не трябва да изостават, и то става една огромна цифра, за която, за съжаление никой от нас на избори не говори. Хората питат за съвсем различни неща на изборите – пенсии, доходи, инфраструктура, здравеопазване, хора с увреждания, образование, култура… Не знам някоя партия или някой лидер, включително и вие, предполагам, да обещавате въоръжение.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Едни други правителства навремето взеха решения да свалят от въоръжение и да нарежат ракети, едно друго правителство ги наряза. Говоря за края на 90-те години, началото на 21 век ги нарязаха ракетите…
По отношение на ремонта и поддръжката на самолетите, господин премиер, една от темите, по които ще говорим с потенциалните продавачи на самолетите, е дали не може да се доизградят възможности за поддръжката им тук. Но това е въпрос на разговори.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, колега.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Благодаря Ви, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Тепърва ще се водят разговори и в парламента, когато ще се приема, ще защитаваме тези проекти. Колкото може по-дълго да се плащат, за да не дойде изведнъж на бюджета, защото повтарям – много други неща има. Освен това, ние имаме тук и военни бази, военни летища. Много внимателно в преговорите всичко това трябва да се включи, за да може действително да има смисъл в даването на такива огромни пари.
Приемаме точка 36.

Свързани теми

Предишна публикация
Останките от изтребителя на Тодор Розев бяха превозени до НВИМ
Следваща публикация
Музеят на авиацията се включва в Нощта на музеите
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Боцев: Желанието ми е до края на годината да имаме договор за нов изтребител

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изрази желанието си до края на годината да има сключен договор за доставка на нов изтребител за ВВС. Това той каза днес, 26 април 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево, по време на посещението на Военния комитет на ЕС.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Меню