България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J

41 прочитания

България е близо до подписване на нов договор за логистична поддръжка за военно-транспортните самолети C-27J Spartan, се похвалиха от МО, но новият договор ще бъде по-скромен от този, който действаше между 2012 и 2017 г., съобщават източници на АЕРО.

„Цената е свалена и то доста сериозно е свалена. Успяхме в тази вече свалената цена да договорим и системата за безопасност, защото на Spartan им липсваше системата за безопасност, т.нар. ловушки, това вече е вътре в договорената цена. Освен това в договорената цена имаме и система за безразрушаващ контрол. И не на последно място, успяхме да договорим за авариралият самолет ремонт, който ще струва под милион”, това заяви днес, 29 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Очакванията на МО са новият конкретен договор за логистично осигуряване на самолетите C-27J Spartan да бъде сключен до няколко седмици и скоро след това да има отново летящи три самолета от този тип.

Източници на АЕРО, обаче посочват че новия конкретен договор до известна степен ще бъде по-скромен от този, който действа между 2012 и 2017 г.

Първоначалната оферта от производителя Leonardo е била за почти €21 млн. и е включвала практически същите условия, плюс апаратура за безразрушаващ контрол. От българска страна е било заявено, че сумата надхвърля възможностите ни и е бил поставен въпроса за включване на клауза за неустойки при неизпълнение на договора в срок, каквато клауза е липсвала в първия договор.

Следващата италианска оферта е била за €17,8 млн., като това е постигнато най-вече с орязване на осигурените часове годишно от 600 на 500 и пълното отказване от курсовете за обучение на летателен състав, които се провеждат от Leonardo. Италианската страна се е съгласила и да въведе система за компенсация при забавяне на услугите от тяхна страна. Това предложение също е било отхвърлено от българската страна.

Последвала е нова оферта с малко по-ниска стойност и включване в цената на система за генериране на библиотеки със заплахи за системата за самозащита на самолетите C-27J. Заместник-министър Величков не е прецизен в изказването си и българските Spartan имат система за самозащита, но тя не работи в пълния ѝ капацитет, защото в нейната памет няма заплахи (сигнатурата на потенциалните противникови радари), на които тя да реагира.

В крайна сметка страните са се споразумели за логистична поддръжка до края на 2021 г. на стойност от малко над €17,5 млн., която да осигури по 500 часа годишно във въздуха за българските C-27J, въпросната система за генериране на база данни със заплахи и система за нефинансови компенсации в случай на забавяне на поддръжката от страна на Leonardo.

Източниците на АЕРО посочват, че наистина екипът на МО е влязъл в сериозно договаряне и е успял да издейства някои отстъпки и по-изгодни условия (например наличие на система за компенсации при забавени доставки), но за съжаление българските C-27J ще летят с почти 20% по-малко, поради липса на финанси. Отказът от обучителни курсове в Италия също е тежък.

Българските C-27J нямат логистично осигуряване от март 2017 г., когато изтече петгодишния договор сключен по силата на рамковото споразумение от декември 2011 г. Той беше на стойност от около €25 млн. В момента лети един Spartan, но всеки по-сериозен отказ по него ще го приземи, поради липсата на резервни части.

Ако наистина в началото на април бъде сключен нов договор с Leonardo, то може да се очаква, че към началото на лятото ще бъдат възможни полети с поне два от наличните C-27J. Авариралият през януари борд 073 има нужда от ремонт на винта, преглед на двигателя и закърпване на няколко малки дупки на фюзелажа (появили се в резултат на разрушаване на винта). Това може да отнеме повече време.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия избира нов изтребител до края на годината
Следваща публикация
Ще се направи нов опит за създаване на Висше военновъздушно училище
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две компании дават оферти за поддръжка на L-39

Българска и чешка компания са поканени да дадат оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете от протокола на комисията, публикуван на 24 юли 2018 г.

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Нова донорска задача за C-27J

Днес, 19 март 2019 г. военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна извърши донорска задача по искане на Министерството на здравеопазването и заповед на началника на отбраната. Това съобщиха от ВВС.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Меню