България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J

54 прочитания

България е близо до подписване на нов договор за логистична поддръжка за военно-транспортните самолети C-27J Spartan, се похвалиха от МО, но новият договор ще бъде по-скромен от този, който действаше между 2012 и 2017 г., съобщават източници на АЕРО.

„Цената е свалена и то доста сериозно е свалена. Успяхме в тази вече свалената цена да договорим и системата за безопасност, защото на Spartan им липсваше системата за безопасност, т.нар. ловушки, това вече е вътре в договорената цена. Освен това в договорената цена имаме и система за безразрушаващ контрол. И не на последно място, успяхме да договорим за авариралият самолет ремонт, който ще струва под милион”, това заяви днес, 29 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Очакванията на МО са новият конкретен договор за логистично осигуряване на самолетите C-27J Spartan да бъде сключен до няколко седмици и скоро след това да има отново летящи три самолета от този тип.

Източници на АЕРО, обаче посочват че новия конкретен договор до известна степен ще бъде по-скромен от този, който действа между 2012 и 2017 г.

Първоначалната оферта от производителя Leonardo е била за почти €21 млн. и е включвала практически същите условия, плюс апаратура за безразрушаващ контрол. От българска страна е било заявено, че сумата надхвърля възможностите ни и е бил поставен въпроса за включване на клауза за неустойки при неизпълнение на договора в срок, каквато клауза е липсвала в първия договор.

Следващата италианска оферта е била за €17,8 млн., като това е постигнато най-вече с орязване на осигурените часове годишно от 600 на 500 и пълното отказване от курсовете за обучение на летателен състав, които се провеждат от Leonardo. Италианската страна се е съгласила и да въведе система за компенсация при забавяне на услугите от тяхна страна. Това предложение също е било отхвърлено от българската страна.

Последвала е нова оферта с малко по-ниска стойност и включване в цената на система за генериране на библиотеки със заплахи за системата за самозащита на самолетите C-27J. Заместник-министър Величков не е прецизен в изказването си и българските Spartan имат система за самозащита, но тя не работи в пълния ѝ капацитет, защото в нейната памет няма заплахи (сигнатурата на потенциалните противникови радари), на които тя да реагира.

В крайна сметка страните са се споразумели за логистична поддръжка до края на 2021 г. на стойност от малко над €17,5 млн., която да осигури по 500 часа годишно във въздуха за българските C-27J, въпросната система за генериране на база данни със заплахи и система за нефинансови компенсации в случай на забавяне на поддръжката от страна на Leonardo.

Източниците на АЕРО посочват, че наистина екипът на МО е влязъл в сериозно договаряне и е успял да издейства някои отстъпки и по-изгодни условия (например наличие на система за компенсации при забавени доставки), но за съжаление българските C-27J ще летят с почти 20% по-малко, поради липса на финанси. Отказът от обучителни курсове в Италия също е тежък.

Българските C-27J нямат логистично осигуряване от март 2017 г., когато изтече петгодишния договор сключен по силата на рамковото споразумение от декември 2011 г. Той беше на стойност от около €25 млн. В момента лети един Spartan, но всеки по-сериозен отказ по него ще го приземи, поради липсата на резервни части.

Ако наистина в началото на април бъде сключен нов договор с Leonardo, то може да се очаква, че към началото на лятото ще бъдат възможни полети с поне два от наличните C-27J. Авариралият през януари борд 073 има нужда от ремонт на винта, преглед на двигателя и закърпване на няколко малки дупки на фюзелажа (появили се в резултат на разрушаване на винта). Това може да отнеме повече време.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще се направи нов опит за създаване на Висше военновъздушно училище
Следваща публикация
ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати

На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По повод празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Това съобщават от ВВС.

Италианската пожарна получи два AW139

Италианската национална пожарна (Vigili del Fuoco) получи първите два двудвигателни вертолета AW139, които ще им помогнат за рязка модернизация на възможностите за отговаряне на бедствия и аварии.

Меню