Край Боровец е открит разбил се самолет от времето на ВСВ

66 прочитания

Разбил се през Втората световна война самолет беше намерен край самоковското село Марица, недалеч от курорта Боровец. За това съобщава bTV.

Според предварителна информация на военни експерти самолетът е Me 109, германско производство и вероятно е участвал във въздушен бой през 1943 – 1944 г., съобщава телевизията.

Машината лежи под тресавище, частите ѝ са разпръснати, а по земята лесно се намират и муниции. Човекът, който открива находката съвсем случайно – Илия, е тракторист. Негов приятел го наел да изкопае дупка в нива край селото, за да отводни терена.

„Като видях, че има патрони, още веднъж-два пъти копнах и повече не посмях. Имаше и ламарини, но ги върнахме вътре”, разказа Илия пред bTV.

Той твърди, че двигателят на германския самолет в момента е на дъното на тресавището.

Бабите в Марица знаят, че до селото е паднал самолет през Втората световна война. Така е чувал и Илия, съобщава още телевизията. Машината вероятно е пилотирана от български пилот, бранил София от бомбардировките през 1943 г. Според предварителна информация от местните хора, той е скочил с парашута си, но е бил убит от англо-американските сили.

От показаното в телевизионния репортаж е много трудно да се съди за това що за машина е изкопана. На един от кадрите се вижда гилза в човешка ръка. Размерите ѝ до някъде отговарят на гилза от 13-mm картечница MG 131, с каквато са били въоръжени изтребителите Me 109G-6, с каквито са разполагали Въздушни войски по време на Втората световна война. Категорични изводи, обаче не могат да се правят.

Трябва да се отбележи, че има не малка вероятност намереният самолет да е наистина Me 109 и той да е принадлежал на летеца Тодор Розев, който на 24 юни 1944 г. е свален във въздушен бой и напуска повредения си Me 109G с парашут.

Ето какво пише той в своите мемоари озаглавени „Спомените на летеца” за случилото се веднага след приземяването му с парашут:

„По мое настояване, веднага тръгнахме към останките на моя самолет, който по данни на очевидците, бе паднал в землището на село Радуил – Самоковско.

На мястото на удара зееше огромна яма, заобиколена от грамадни буци пръст. Самолетът така дълбоко се бе забил в земята, че дори и опашката му не се виждаше!

С приближаването ме лъхна тежката отблъскваща миризма на изгоряло. От ямата все още изскачаха пламъци, премесени с черен дим. Наоколо стърчаха разпокъсани, изгорели ламарини. В някои от тях се виждаха пробойни от снаряди и куршуми. От време навреме, земята се издигаше и разтърсваше от глухи подземни експлозии на снаряди и бензин.

Зашеметен от грозната гледка, за момент си представих, че се намирам сред горящите останки и изтръпнах! Какво голямо напрежение бях изживял и колко много сили бях изразходвал, за да стоя сега тук, само на крачка от смъртта!”

Село Радуил се намира буквално до село Марица, като между двете села има по-малко от 1 km. Забилият се надълбоко самолет на Розев е напълно вероятно да не е бил ваден въобще, а останките му просто да са били погребани, а мястото на падането да е потънало в забрава.

Категорична информация за това какъв е типа на открития самолет и кой е бил негов пилот, може да се направи едва след изравяне на останките и сравняване на серийните му номера с данните от българските архиви.

По информация, с която разполага АЕРО, Министерство на отбраната вече е взело мерки за осигуряване на останките.

Свързани теми

Предишна публикация
Марешки е против превъоръжаването
Следваща публикация
Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца
66 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Дългокракият Ил-62

Илюшин Ил-62 определено не е най-популярният съветски реактивен пътнически самолет, засенчен от масовите модели Ту-134 и Ту-154. Четиридвигателният лайнер обаче има своето място в развитието на съветското самолетостроене и помага за разширяване на мрежата на „Аэрофлот“ по съветско време.

Асен Йорданов – реалният образ

Кой всъщност е Асен Йорданов, чието име се предлага да носи столичното летище? Евгени АНДОНОВ разказва за живота и постиженията в авиацията на именития българин – първи роден авиоконструктор и световноизвестен авиационен педагог.

Меню