Край Боровец е открит разбил се самолет от времето на ВСВ

51 прочитания

Разбил се през Втората световна война самолет беше намерен край самоковското село Марица, недалеч от курорта Боровец. За това съобщава bTV.

Според предварителна информация на военни експерти самолетът е Me 109, германско производство и вероятно е участвал във въздушен бой през 1943 – 1944 г., съобщава телевизията.

Машината лежи под тресавище, частите ѝ са разпръснати, а по земята лесно се намират и муниции. Човекът, който открива находката съвсем случайно – Илия, е тракторист. Негов приятел го наел да изкопае дупка в нива край селото, за да отводни терена.

„Като видях, че има патрони, още веднъж-два пъти копнах и повече не посмях. Имаше и ламарини, но ги върнахме вътре”, разказа Илия пред bTV.

Той твърди, че двигателят на германския самолет в момента е на дъното на тресавището.

Бабите в Марица знаят, че до селото е паднал самолет през Втората световна война. Така е чувал и Илия, съобщава още телевизията. Машината вероятно е пилотирана от български пилот, бранил София от бомбардировките през 1943 г. Според предварителна информация от местните хора, той е скочил с парашута си, но е бил убит от англо-американските сили.

От показаното в телевизионния репортаж е много трудно да се съди за това що за машина е изкопана. На един от кадрите се вижда гилза в човешка ръка. Размерите ѝ до някъде отговарят на гилза от 13-mm картечница MG 131, с каквато са били въоръжени изтребителите Me 109G-6, с каквито са разполагали Въздушни войски по време на Втората световна война. Категорични изводи, обаче не могат да се правят.

Трябва да се отбележи, че има не малка вероятност намереният самолет да е наистина Me 109 и той да е принадлежал на летеца Тодор Розев, който на 24 юни 1944 г. е свален във въздушен бой и напуска повредения си Me 109G с парашут.

Ето какво пише той в своите мемоари озаглавени „Спомените на летеца” за случилото се веднага след приземяването му с парашут:

„По мое настояване, веднага тръгнахме към останките на моя самолет, който по данни на очевидците, бе паднал в землището на село Радуил – Самоковско.

На мястото на удара зееше огромна яма, заобиколена от грамадни буци пръст. Самолетът така дълбоко се бе забил в земята, че дори и опашката му не се виждаше!

С приближаването ме лъхна тежката отблъскваща миризма на изгоряло. От ямата все още изскачаха пламъци, премесени с черен дим. Наоколо стърчаха разпокъсани, изгорели ламарини. В някои от тях се виждаха пробойни от снаряди и куршуми. От време навреме, земята се издигаше и разтърсваше от глухи подземни експлозии на снаряди и бензин.

Зашеметен от грозната гледка, за момент си представих, че се намирам сред горящите останки и изтръпнах! Какво голямо напрежение бях изживял и колко много сили бях изразходвал, за да стоя сега тук, само на крачка от смъртта!”

Село Радуил се намира буквално до село Марица, като между двете села има по-малко от 1 km. Забилият се надълбоко самолет на Розев е напълно вероятно да не е бил ваден въобще, а останките му просто да са били погребани, а мястото на падането да е потънало в забрава.

Категорична информация за това какъв е типа на открития самолет и кой е бил негов пилот, може да се направи едва след изравяне на останките и сравняване на серийните му номера с данните от българските архиви.

По информация, с която разполага АЕРО, Министерство на отбраната вече е взело мерки за осигуряване на останките.

Свързани теми

Предишна публикация
Марешки е против превъоръжаването
Следваща публикация
Wizz Air е превозила 30 млн. пасажери за 12 месеца
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

gabrovnitca

МО продава летище Габровница

Министерство на отбраната пусна за продажба част от бившето летище Габровница, край Монтана. Началната цена…

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…
alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

Когато някога авиацията ни беше пропита от романтика

На 10 октомври 2019 г. в ЦВК-София бе представена антологията „Поети, родени да летят”. Организатори бяха Командването на ВВС, Българско Астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.

Меню