85 години от първия полет на Hawker Hurricane

169 прочитания

На 6 ноември 1935 г. първи полет прави прототипът на витловия изтребител моноплан Hawker Hurricane – машина, която често е засенчвана от появилия се малко по-късно Supermarine Spitfire, но която има важно място в Кралските ВВС в първите години на Втората световна война.

Първият прототип, носещ борден номер K5083, е произведен през август 1935 г. в завода на Hawker в Кингстън, след което е превозен на части и сглобен на летището в Бруклендс в края на октомври. След две седмици наземни тестове и рулирания, първият полет става факт на 6 ноември 1935 г. Машината е пилотирана от капитан Джордж Булман.

В началото на 30-те години на миналия век Кралските ВВС разполагат с едва 13 ескадрили биплани, като Hawker Fury, Hawker Demon и Bristol Bulldog. По това време пари и желания за сериозни технически иновации няма. В началото на 1934 г. Въздушното министерство на Великобритания пуска спецификация F.7/30, която цели създаването на изтребител с максимална скорост от 400 km/h и който да е въоръжен с четири картечници.

Главният конструктор на Hawker Сидни Кам има готовност да създаде изтребител моноплан, но се сблъсква със скептицизъм на много нива и предлага подобрена версия на моноплана Hawker Fury. Проектът му е отхвърлен и в крайна сметка, по спецификация F.7/30 е приет на въоръжение друг биплан – Gloster Gladiator.

Кралските ВВС и Въздушното министерство, обаче започват да си дават сметка, че в бъдеще ще има нужда от по-скоростен и по-тежко въоръжен изтребител. В края на 1934 г. е пусната спецификация F.5/34, която цели създаването на скоростен изтребител с осем картечници, а през януари 1935 г. е дадена нова спецификация (F.36/34), която цели създаването на едноместен еднодвигателен моноплан изтребител с осем картечници.

Паралелно с това Кам работи усилено по създаване на моноплан изтребител. Той първоначално е задвижван от Rolls-Royce Goshawk, но след това се минава на новия и непроверен Merlin. Така и се стига до създаването на Hawker Hurricane.

Заводските му изпитания приключват през пролетта на 1936 г., след което прототипът е предаден за изпитания от Кралските ВВС. Те приключват с повече от положителна оценка, въпреки капризите на мотора Merlin. През юни е дадена първата поръчка за общо 600 изтребителя.

Hurricane се появява почти паралелно с доста по-съвършенния Spitfire, но първоначално той получава приоритет в производството, а причината за това е прозаична – изделието на Hawker е много по-просто и евтино за производство, а Кралските ВВС имат отчаяна нужда от модерни изтребители в голямо количество.

Първият сериен Hurricane полита през октомври 1937 г., а към средата на следващата година на въоръжение са вече 50 самолета.

Изтребителят се сражава от първия ден на британското участие във Втората световна война. По време на Битката за Англия, 31 от общо 61 изтребителни ескадрили с които разполагат Кралските ВВС са въоръжени с Hurricane. Макар и засенчен от Spitfire, изтребителят става работния кон на британците по време на битката, като повече от половината въздушни победи са на сметката на летци, които ползват Hurricane.

Изтребителят, обаче бързо достига максимума, който може да се изстиска от конструкцията. Наличните машини се насочват към второстепенни задачи и фронтове, а новите варианти са предназначени основно за удари по земни цели.

Производството е спряно през 1944 г. след 14 487 произведени бройки.

Свързани теми

Предишна публикация
35 години от първия полет на БТС-002
Следваща публикация
20 години непрестанно обитаване на МКС
169 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

70 години от преминаването на звуковата бариера

Точно преди 70 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.

Когато някога авиацията ни беше пропита от романтика

На 10 октомври 2019 г. в ЦВК-София бе представена антологията „Поети, родени да летят”. Организатори бяха Командването на ВВС, Българско Астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.

Меню