Марешки е против превъоръжаването

7 прочитания

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

„Бих искал референдум за това, дали едни мъчно изкарани кървави пари на българския народ, да бъдат дадени за осем самолета. Ние от „Воля” считаме, че българския национален интерес не е осем самолета, които утре няма да имат кого да пазят, защото България се стопява, а е за подкрепа на младите българи”, каза Марешки.

Той отбеляза, че след 14 години в НАТО армията е в тотална разруха и такива били и думите на президента и военния министър, което налагало преразглеждане на членството ни там, а не наливане на пари за отбрана.

Лидерът на „Воля”, който е известен с това, че е собственик на верига бензиностанции заяви, че със 100 млн.лева от тези 4 – 5 млрд., които искат да се дадат за осем самолета, може да се направи държавна верига от бензиностанции, която да оставя във всяко едно семейство между 1000 и 5000 лв. годишно.

„Чуваме, че Борисов, финансовият министър и Корнелия Нинова, надявам се, че от името на БСП, казват, че тези 4 – 5 млрд. не трябва да се дават за самолети и танкове. За нас ще е чудно, след като ГЕРБ, БСП и ние сме против, кой може и на каква цена ще прокара тези интереси”, посочи Марешки, който е и заместник-председател на Народното събрание.

Марешки заплаши, че ако въпросните милиарди се отдалят за превъоръжаване, той и партията му ще стартират големи протестни действия и ще искат оставката на военния министър.

Веселин Марешки не е първият политик, който в прав текст да се обявява срещу проекта за нов изтребител. През януари това направи и лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Резерви към проекта бе изказвал през миналата година и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Очаква се утре, 9 май 2018 г., Министерски съвет да разгледа инвестиционните проекти за покупка на нов изтребител и нови бойни машини за пехотата.

Свързани теми

Предишна публикация
МС не разгледа проекта за нов изтребител
Следваща публикация
Край Боровец е открит разбил се самолет от времето на ВСВ
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов фактически поиска отговорността при преговорите за покупката на F-16 да бъде поделена между него и други министри от кабинета „Борисов 3”. Това заяви той днес, 3 януари 2019 г. пред журналисти в Плевен.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Посещението в САЩ за новия изтребител, породи критики от президента и оправдания от МО

Предстоящото посещение в САЩ за група водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, в рамките на което ще се обсъжда покупката на новия изтребител, породи критики от страна на президента Румен Радев и оправдания от страна на военното ведомство.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е и заместник-председател на „Комисията „Gripen“, имал все повече въпроси около процедурата за покупка на нов изтребител и изразява тревожност по някои от темите, които се проучват от т.нар. „Комисия “Gripen”. Това казва той пред вестник „Българска армия”.

Меню