Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100

164 прочитания

Руският национален превозвач Аерофлот е подписал договор за покупка на още 100 регионални пътнически самолета Сухой Суперджет 100. Машините ще започнат да се доставят от догодина.

Договорът е бил подписан от президента на ОАК Юрий Слюсар и генералния директор на Аерофлот Виталий Савельов, в присъствието на руския президент Владимир Путин. Неговата стойност не се оповестява.

Доставката на 100-те самолета ще стане факт между 2019 и 2026 г. Всички те ще са в конфигурация с 87 места – 12 в бизнес класа и 75 в икономична класа. Детайлите по договора ще бъдат изчиствани допълнително.

Генералният директор на Аерофлот Виталий Савельов е подчертал, че към 2026 г. компанията му ще лети с около 200 пътнически самолети руско производство. В момента компанията оперира с 49 броя Суперджет 100, като скоро се чака доставката на последния, 50-ти самолет от предишната поръчка. По-рано през годината бяха поръчани и 50 броя от новия тяснофюзелажен лайнер МС-21.

Аерофлот в момента е най-големият оператор на Суперджет 100 в света. Типът започва да лети за авиокомпанията през юни 2011 г. В момента Суперджет 100 се използва за полети, както по вътрешни линии, така и по международни, включително и до София.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария получи четири Ми-24 след ремонт и малка модернизация
Следваща публикация
Полските МиГ-29 и Су-22 не летят от повече от два месеца
164 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тестваха Суперджет 100 със „саблети”

Самолетостоителната компания „Гражданские самолеты Сухого” (ГСС) съобщи, че на 21 декември 2017 г. е бил тестван Суперджет 100 с нови краища на крилото, които имат саблевидна форма и са предназначени да намалят горивните разходи.

Boeing и Embraer правят джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

Boeing и Embraer постигнаха споразумение за създаване на джойнтвенчър, който ще поеме производството на пътнически самолети на бразилската компания. В новото обединение Boeing ще има контролен пакет.

Завършиха вторият прототип на МС-21

Вторият летящ прототип на руския тяснофюзелажен авиолайнер МС-21-300 е сглобен и готов за изпитателни полети. Това съобщават от ОАК.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Меню