Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет

441 прочитания

Първият стратегически бомбардировач Ту-160М от рестартираното серийно производство изпълни дебютен полет днес, 12 януари 2021 г. Това съобщава руската компания ОАК.

Полетът е бил извършен от заводското летище в Казан и е продължил около 30 минути, като е достигната височина на полет от 600 m. Екипажът е проверил поведението на бомбардировача в полет, както и основните му летателни характеристики.

През януари 2018 г. бе подписан договор за строителството на 10 броя нови Ту-160М (първоначално те бяха означавани, като Ту-160М2, но сега ОАК ги нарича просто Ту-160М), като отделно по същия стандарт ще се модернизират и наличните в момента около 15 бомбардировача. Съобщаваше се, че първият новопостроен Ту-160М ще полети в края на 2021 г., но този срок бе леко изместен.

Макар и ОАК да съобщава, че полетелият сега самолет да е първия новопроизведен, реално част от фюзелажа му е била изготвена още по съветско време, но след това е била консервирана. По неофициални данни серийният номер на самолета е 8-05.

Програмата за модернизация на Ту-160 включва поставяне на нови двигатели НК-32-02. Той е развитие на базовия НК-32, при което се променя конструкцията на лопатките на мотора и системата му за управление. Той трябва да запази тягата на предшественика си, но при сериозно намаление на горивните разходи и увеличаване на техническите ресурси. По официална информация, чрез използването на новите мотори, далечината на полет на Ту-160М ще нарасне с около 1000 km.

Освен новите мотори НК-32-02 Ту-160М имат и изцяло нова „стъклена” кабина, нов радар, нова навигационна система НО-70М, в която влизат система за инерциална навигация БИНС-СП-1, система за астронавигация АНС-2009М, нов навигационен компютър, нова система за спътникова навигация А737ДП и навигационан РЛС ДИСС-021-70.

Автопилотът също е нов – АБСУ-200МТ, както и системата за свръзка С-505-70 и системата „свой – чужд” БКР-70М. Системата за самозащита е новата „Редут-70М”. Самолетът ще получи и ново въоръжение. По конструкцията има леки промени, заради поставянето на ново оборудване.

Изпитанията на Ту-160М започнаха през 2020 г., когато първия модернизиран самолет първо полетя с новия комплекс авионика, а след това и с новите двигатели. През март миналата година бе предаден за войскови изпитания, а през септември полетя и втори модернизиран самолет.

Инвестирането в Ту-160М е опит на Русия за поддържане на стратегическия си ядрен въздушен компонент, до влизането на въоръжение на нов стратегически бомбардировач, който се разработва в рамките на проекта ПАК ДА. Тази машина, обаче няма да бъде готова през това десетилетие.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария модернизира своите Gripen
Следваща публикация
Пакистан се отказва от турските T129
441 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Ту-22М3 ще бъде тестван с ракетата „Кинжал”

Руският свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 ще бъде тестван с новия хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” и след това ракетата ще бъде интегрирана в типа. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

Ил-112 изпълни нов полет

Две години след дебютния си полет, преработения прототип на военно-транспортния самолет Ил-112В, полетя отново. Това…

Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А

Новият руски самолет-танкер Ил-78М-90А изпълни успешно своя първи полет днес, 25 януари 2018 г. Това съобщава ТАСС, цитирайки информационната служба на компанията „Илюшин”.

Меню