Унгария получи четири Ми-24 след ремонт и малка модернизация

49 прочитания

На 10 септември 2018 г. военното министерство на Унгария получи първите четири щурмови вертолета Ми-24 след основен ремонт и малка модернизация. Дейностите са извършени от 419-и АРЗ, авиоремонтен завод в Горелово до Санкт Петербург в Русия.

Договорът за ремонт на унгарските Ми-24 е подписан на 31 октомври 2017 г. между МО на Унгария и холдинга „Вертолеты России“, контролиращ всички разработчици и производители на вертолети в Русия, както и мрежа от авиоремонтни заводи.

Получените машини, транспортирани до Унгария със самолет Ан-124 на авиокомпанията „224-и Летателен Отряд“ (търговско подразделение на военнотранспортната авиация на ВКС на Русия) са два Ми-24В и два Ми-24П (вариант с 30-mm оръдие, получен от Унгария като военна помощ от Германия, като преди това е бил на въоръжение във ВВС на бившата ГДР).

В Русия намират още четири броя унгарски Ми-24, който трябва да бъдат доставени до края на годината.

Работата по унгарските вертолети включва капитално-възстановителен ремонт, с удължаване на техническия ресурс с още седем години и модернизация, в рамките на която е заложена и интеграция на очила за нощно виждане и приспособяване на кабините на пилота и оператора за работа с тях. Това оборудване ще се доставя от руската компания Геофизика-НВ.

Снимки: Габор Зорд Ласло

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.
Следваща публикация
Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Меню