Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

155 прочитания

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

„МО разглежда възможността да използва този самолет за основна летателна подготовка. Самолетите, които сега се използват за това са стари и с изтичащ ресурс”, заявява Коротков.

Той уточнява, че руското МО е поставил задачата на ОАК да разгледа възможността за доработка на МиГ-АТ по изискванията на руските ВКС, последващи изпитания и вкарване в серийно производство около 2023 г.

Пред ТАСС говори и председателя на комисията по отбрана в горната камера на руския парламент Виктор Бондарев (и бивш командир на ВКС на страната), който също потвърждава, че се гледа сериозно на възможността за въвеждане на МиГ-АТ на въоръжение към 2023 г. Бондарев казва още, че по програмата има свършена доста работа, което ще ускори серийното производство.

Руските ВКС в момента използват L-39C за началния и основния етап за обучение на бъдещите си пилоти на изтребители и ударни самолети. В последният етап, който е за напреднало обучение и преходно към бойните самолети, се лети на Як-130.

Двудвигателният Як-130 има много високи характеристики, но и значителна цена на експлоатацията, което го прави неподходящ за да се използва за целия курс на обучение. В момента активно се работи по витловия Як-152, който да поеме началния етап на обучение.

Наличните L-39C в руските ВКС все още имат не малко ресурс по часове и въпреки някоито им недостатъци са относително ефективни за поставените им задачи.

През миналата година бе съобщено, че еднодвигателния реактивен учебно-тренировъчен самолет с обратна стреловидност на крилото СР-10 ще бъде поръчан в малка серия от 20 самолета за опитна експлоатация, като евентуален заместник на L-39. Тези машини трябваше да започнат да се получават през тази година, но за сега липсват новини по темата.

От друга страна МиГ-АТ не е много по-малък и лек от наличните Як-130. Машината също е двудвигателна с нормална излетна маса от 6800 kg (7700 kg за Як-130) и е трудно да се очаква, че ще замести L-39 едно към едно.

МиГ-АТ бе конкурент на Як-130 в конкурса за нов реактивен УТС от висок клас, но през 2002 г. бе предпочетен самолетът на Як. От МиГ се опитваха няколко години да пласират конструкцията си за експорт, но не се появиха клиенти и след 2008 – 2010 г. маркетинговите усилия около машината бяха сведени до нулата.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриват нов ремонтен център на летище София
Следваща публикация
Катар купува девет учебно-тренировъчни самолети Hawk
155 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Завърши летателният стаж на първокурсниците

На 6 август 2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха оттам.

Меню