Полските МиГ-29 и Су-22 не летят от повече от два месеца

33 прочитания

Полските МиГ-29 и Су-22 не летят от началото на юли, заради сериозни технически проблеми с тях, които застрашават безопасността на полетите. Това съобщава IHS Jane’s.

На 6 юли 2018 г., по време на нощни тренировъчни полети, катастрофира едноместен МиГ-29 от състава 22-ра тактическа авиобаза. Пилотът се катапултирал успешно, но в последствие бе загинал.

Разследването на полските ВВС е показало, че е възникнал технически отказ в катапултното кресло К-36ДМ, което е довело до смъртта на пилота. Така са били спрени полетите не само с изтребителите МиГ-29, но и с изтребителите-бомбардировачи Су-22, тъй като те също използват катапултните кресла К-36.

IHS Jane’s съобщават, че в рамките на техническите прегледи след катастрофата на полския флот МиГ-29 са открити и други неназовани технически проблеми, които също спират възстановяването на полетите с типа.

Полша поддържа своите МиГ-29 и Су-22 практически самостоятелно. Това важи и за катапултните кресла К-36, които са преминали през удължаване на техническия ресурс, при фактическо изчерпване на назначения общ технически ресурс.

Ако кризата с полските МиГ-29 и Су-22 не бъде преодоляна скоро, всички полски летци ще загубят подготовките си на тези типове.

В момента полските ВВС разполагат с 31 броя МиГ-29 и 18 броя Су-22, като Полша възнамерява да ги експлоатира до около 2025 г.

Неяснотите около техническото състояние на полските МиГ-29 е принудило командването на ВВС на страната да реши да изпрати F-16 за мисията по „ер полисинг” над трите Балтийски републики. Полша трябва да поеме задачата от януари 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Аерофлот поръчва още 100 броя Суперджет 100
Следваща публикация
Бериев подписа две сделки за амфибията Бе-200
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Меню