Министър Каракачанов определи цена от 2 млрд. лева за F-16, като разумна

855 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че цена около 2 млрд. лева за придобиването на осем изтребителя F-16 е разумна. Това каза той днес, 4 юни 2019 г., цитиран от bTV.

„Имаме една рамка, която ни е гласувал Парламента от 1,8 млрд. лева. Той ни е гласувал и да се отклоним от нея. В края на краищата, смятам че може да се отклоним от нея в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 млрд. лева е максимума на разумната цена”, казва Каракачанов пред bTV.

От думите му не става ясно, дали военният министър дава сумите с или без ДДС. Инвестиционният проект за придобиване на нов изтребител, който бе гласуван преди година от Народното събрание бе за 1,5 млрд. лева без ДДС и 1,8 млрд. лева с ДДС. Каракачанов споменава сумата от 1,8 млрд., което би трябвало да значи и че споменатата максимална разумна цена от 2 млрд. е с този данък или 1,6 млрд. без него.

Малко по-рано пред новинарския сайт Офнюз той дава други суми.

„Според мен цената, която ще постигнем, е около 1 – 1,1 млрд. долара за самолетите и въоръжението”, казва той цитиран от Офнюз.

По днешния курс на долара към лева, споменатите от Каракачанов суми са между 1,74 и 1,91 млрд. лева. Отново не става ясно, дали тези суми са с или без данък добавена стойност.

И в двете си изказвания Каракачанов не влиза в конкретика как смята да свали цената до подобни нива. Не се разбира и с какво оборудване очаква българските F-16 Каракачанов за заявените от него суми между 1,74 и 2 млрд. лева.

Късно снощи излезе уведомлението на агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) до Конгреса за потенциалната сделка за покупката на осем броя F-16 Block 70. Очакваната стойност на проекта бе $1,673 млрд. или 2,925 млрд. лева, което оправдано предизвика бурни реакции.

От МО бързо заявиха, че очакват реалната оферта на САЩ да бъде за около $1,2 млрд. (2,1 млрд. лева без ДДС). От посолството на САЩ и компанията Lockheed Martin също заявиха, че това не са окончателните цени, като голямата сума се дължала на наличие на финансов буфер.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС вече разполагат с изправен Ми-17
Следваща публикация
Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева
855 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Меню