ВВС вече разполагат с изправен Ми-17

2K прочитания

След близо година прекъсване, на 30 май 2019 г. авиобаза Крумово получи изправен транспортен вертолет Ми-17.

Машината с борден номер 419 прелетя от Летище София, където премина програма за удължаване на ресурса в авиоремонтен завод „ТЕРЕМ-Летец“. Екипажът беше в състав: командир на екипажа – майор Йордан Йорданов, втори пилот – капитан Александър Цанков и борден техник – офицерски кандидат Георги Петров.

Удължаването с 200 часа по наработка е направено по програма, одобрено от конструктора, МВЗ „Мил“ от Русия и позволява на машината да остане в експлоатация до февруари 2020 г. Основното използване на този Ми-17 ще бъде за борба с пожари, за което летателния състав на авиобазата ще премине подготовка през юни и юли.

В завод „ТЕРЕМ – Летец“ в момента преминава капитално-възстановителен ремонт Ми-17 418, който ще бъде готов до септември или по-рано. След ремонта вертолетът трябва да има междуремонтен ресурс от седем години или 1500 часа, а двигателите му 10 години или 1500 часа.

В момента се очаква подписване на договор за капитално-възстановителния ремонт на още два броя Ми-17, който в най-добри случай ще станат готови през първата половина на 2020 г. ТЕРЕМ ЕАД спечели тази поръчка в края на този март, но все още няма подписано споразумение.

Свързани теми

Предишна публикация
Програмата F-15X тръгва, но вероятно под условия
Следваща публикация
Министър Каракачанов определи цена от 2 млрд. лева за F-16, като разумна
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206

Министерство на отбраната пусна на 22 февруари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС.

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…
Меню