Германия ще замества Tornado с Eurofighter

32 прочитания

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Основният избор на федералното правителство на Германия за замяна на ударните самолети Tornado е многоцелевият изтребител Eurofighter. Американските изтребители F-35, F-15 и F/A-18 са разглеждани чисто информативно. Това се казва в отговор на заместник-министъра на отбраната Ралф Брауксипе, на въпрос на партията на Зелените.

„Мнението на началника на щаба на Luftwaffe, че F-35 е най-подходящият заместник на Tornado е негово лично и не отразява позицията на федералното правителство”, заявява още заместник-министър Брауксипе.

В началото на ноември началника на щаба на Luftwaffe заяви по време на конференция провела се в Берлин, че изтребителите F-35 са най-подходящи за заместване на Tornado, тъй като е нискозабележим и има голяма далечина на полета.

Окончателното решение по въпроса трябва да бъде взето от новия кабинет, чийто състав се договаря в момента, но не се очаква генерална промяна в политическата линия на Германия.

Luftwaffe в момента експлоатира около 85 броя Tornado, които се използват както за удари по земни цели, така и за огнево подавяне на ПВО. Подмяната на изтребителите трябва да започне през 2025 г. и да приключи за пет години.

Германия трябва да сключи договора за нов транш Eurofighter не по-късно от 2021 г. за да може доставките на новите самолети да стартират до 2025 г. Не е ясно за каква бройка ще става въпрос, нито какво точно ще представляват новите Eurofighter.

Германските Tornado имат две ключови способности, които трябва да се интегрират в Eurofighter – способност за използване на ядрено оръжие в лицето на бомбата B61 и ракети за борба с противниковите радари.

Германия чака доставката на общо 143 броя Eurofighter по действащите в момента договори. До момента са получени около 120 машини, като производствената линия на типа в Германия ще приключи работа около 2019 г.

Новата поръчка обаче може да удължи живота ѝ, както и производството на Eurofighter въобще с близо 10 години, което да даде доста нови перспективи за експорт.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия поръчва още AW139
Следваща публикация
Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

Меню