Стартира съвместният „ер полисинг” със САЩ

302 прочитания

Охраната на въздушното пространство на Република България е усилена с американски изтребители F-16C от днес, 26 септември 2020 г., до 30 октомври 2020 г. Това съобщиха от Министерство на отбраната.

Съгласно решение на Министерския съвет шестте изтребителя F-16, които ще изпълняват съвместната мисия заедно с българските изтребители МиГ-29, се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г. Те взеха участие в международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“, която приключи вчера. Повече за учението, може да прочетете тук.

За първи път българските Военновъздушни сили успешно участваха в такава съвместна мисия със своите американски колеги през есента на 2016 г. Участието в такива съвместни мисии повишава способностите на ВВС за гарантиране на ненарушимостта на охраняваното въздушно пространство на Алианса, съобщават от МО.

Съвместната охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършва в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATO’s integrated air defense and missile defense system – NATINAMDS). Тя е в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО и повишава способностите им за взаимодействие при изпълнение на съвместни задачи. Усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг ще се извършва със съюзнически сили на ротационен принцип, се казва още в прессъобщението на МО.

Какво се казва в правителственото решение за съвместния „ер полисинг”?

На основание чл. 105, ал. 1 и 2 от Конституцията на Република България, чл. 130, ал. 1, ал. 2, т. 2 и ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и във връзка с изпълнение на Постояннодействащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS) и Споразумението между правителството на САЩ и правителството на Република България за сътрудничество в областта на отбраната

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ РЕШИ:

1. В периода от 26 септември до 30 октомври 2020 г. включително, да бъде усилена охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, съвместно със сили и средства на САЩ в състав до 8 самолета и до 250 военнослужещи в денонощно дежурство, като същите изпълняват и задачи по Постояннодействащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО.

2. Съвместните действия да се извършват при следните условия:

2.1. Военновъздушните сили на Република България продължават да изпълняват ангажиментите си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение.

2.2. Мисиите по т. 1 се изпълняват по плановете и процедурите на NATINAMDS съгласно приложимите документи на НАТО и Международната организация на гражданската авиация (ICAO).

2.3. При участието си в охраната на въздушното пространство на Република България силите и средствата на САЩ се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса, като не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба.

2.4. Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместната мисия по т. 1.

3. Възлага на министъра на отбраната да предприеме необходимите действия за подготовка и подписване на необходимите документи и организиране на дейностите по реализирането на съвместната охрана на въздушното пространство.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови сражения между Армения и Азербайджан с участие на авиация
Следваща публикация
„Тракийска пепелянка“ – нещо повече
302 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

An-30 BulAF

Само един кандидат за ремонта на Ан-30

Само един кандидат е заявил желание да участва в процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на летателната годност на единствения самолет Ан-30 от състава на ВВС. Това се вижда в публикувания протокол от работата на комисията работеща по процедурата.

Стартираха командно-инструкторски полети с L-39 в Граф Игнатиево

С провеждане на инструкторско-методически летателен ден започнаха първите полети на командно-инструкторския състав на самолет L-39ZA в авиобаза Граф Игнатиево днес, 15 януари 2019 г. Това съобщават от ВВС.

Меню