Rolls-Royce ще достави нови двигатели за B-52

317 прочитания

ВВС на САЩ избраха компанията Rolls-Royce за доставчик на нови двигатели за стратегическите бомбардировачи Boeing B-52H Stratofortres. Стойността на сделката може да достигне $2,6 млрд.

На 24 септември 2021 г. бе обявено, че Пентагона сключва договор на стойност малко над $500 млн. с Rolls-Royce, който ще покрива работата по проекта в рамките на първите шест години. Ако всички възможни опции на договора се изпълнят това ще значи доставка на над 650 двигателя, резервни части и други стоки и услуги на стойност поне $2,6 млрд.

Договорът ще се изпълнява в Индианополис, САЩ и трябва да приключи до септември 2038 г.

Всеки B-52H в момента се задвижва от осем антични реактивни мотора P&W TF33-PW-103. Те ще бъдат заменени от осем F130, които са вариант на цивилния BR725, използван основно на бизнесджетове.

Новите двигатели ще увеличат далечината на полет и ще намалят разходите за експлоатация на бомбардировача.

Офертата на Rolls-Royce бе избрана след конкурсна процедура срещу предложения на P&W и GE.

ВВС на САЩ очакват да получат първите два ремоторизирани бомбардировача до края на 2025 г. С тях ще започнат тестовете и сертификационния процес. Първите серийни бомбардировача ще бъдат готови до края на 2028 г.

ВВС на САЩ днес разполагат с 76 броя B-52H. Въпросът със замяната на остарелите им реактивни двигатели стои от дълги години. Пентагонът бе заявил, че поддръжката на TF33 след 2030 г. ще бъде изключително проблематична.

Очаква се B-52 да остане на въоръжение и след 2050 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС на САЩ получиха първите два F/A-18 Super Hornet Block III
Следваща публикация
Гърция ще купи още шест Rafale
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Меню