Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 е намерена (обновена)

734 прочитания

Черната кутия на изтребителя на майор Валентин Терзиев е намерена и извадена от морското дъно. Това съобщи днес, 24 юни 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Черната кутия бе намерена и извадена от дълбочина над 70 m. В момента се намира на борда на български военен кораб. До три часа този кораб ще акостира на пристанище Варна, от където ще бъде транспортирана до летището, самолет на ВВС PC-12 от Враждебна вече лети към Варна, от където ще вземе черната кутия и тя ще бъде транспортирана до авиобаза Граф Игнатиево, където ще бъдат снети данните намиращи се в нея”, каза министъра на извънреден брифинг в Стара Загора, който се проведе около обед.

Припомняме, че майор Терзиев катастрофира след стрелба на зенитен полигон Шабла малко след полунощ на 9 юни 2021 г. Останките от изтребителя му бяха локализирани на морското дъно на 17 юни от българските ВМС.

„Докладът е, че външната обвивка на черната кутия е нарушена, но имаме основание да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, където се съдържа всъщност информацията, е здрава и без повреди. Това ни дава надежда, че информацията може да бъде снета днес, в рамките на деня”, обясни министър Панайотов.

Той разясни, че в кутията се съхраняват всички параметри на полета, като скорост, режим на работа на двигателите, височина, траекторията на полета, какви команди са подавани чрез органите за управление и може да се разбере дали не се е случило нещо внезапно или пилота е предприел нещо, за което не е съобщил по радиостанцията.

„Надявам се да се спрат абсолютно всякакви спекулации, които се търкалят из медийното пространство в последните няколко дни. Те са ненужни и някои от тях са доста безотговорни”, отбеляза Панайотов в светлината на широко тиражираните спекулации за сваляне на българския изтребител от чужди сили.

Панайотов благодари на моряците от българските ВМС са проведената операция, както и на фирмата „Хидроремонт” от Варна, която е предоставила специален подводен дистанционно управляем апарат, който е извадил черната кутия.

Министърът на отбраната повтори, че разследващите органи имат 30 работни дни да приключат разследването, като срока се брои от деня на катастрофата. Това значи, че докладът трябва да е готов до 21 юли 2021 г.

Капитанът на минен ловец „Цибър“ капитан III ранг Мирослав Добрев заяви, че в 07,45 часа сутринта е било приключено обследването на района със сонар. Веднага след това е започнала работа с подводни телеуправляеми апарати. В 10,20 часа кутията е била открита.

„20 минути работихме с подводния телеуправляем апарат на фирма „Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на черната кутия на борда на „Цибър“. Около 10,40 кутията вече бе на борда“, разясни капитан III ранг Добрев, по време на друг брифинг проведен днес във Варна.

Капитанът на „Цибър“ каза, че кутията е намерена на 70 m дълбочина. Тя е открита сред множество други останки, които са били локализирани по-рано, а сега е трябвало внимателно да бъдат отгледани една по една.

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на българските ВМС, специално благодари на представителите на фирма „Хидроремонт“, благодарение на чието оборудване операцията е проведена бързо.

Йордан Чернаев, главен инженер на компанията, каза, че кутията е извадена благодарение на специален манипулатор прикрепен към техния дистанционно управляем апарат. Според него, самото изваждане не е било от особен проблем. Предизвикателство е било да се открие самата кутия, а търсенето се е затруднявало от лошото време.

Водещата илюстративна снимка е на ЗБН-Т, каквато е черната кутия на катастрофиралия български МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
Свалянето на данните от черната кутия ще се забави
Следваща публикация
ВМС възобновяват операцията по търсене на черната кутия
734 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

kursanti vvvu

Стартира предварителният прием във ВВВУ

ВВВУ „ Георги Бенковски“ стартира от 12 февруари до 29 февруари 2020 г. кампания по предварителен прием на курсанти и студенти за учебната 2020/2021г. Това съобщиха от военновъздушното училище.

Меню